08 okt

Autóval kapcsolatos költségelszámolások

Rendszeresen visszatérő kérdés, hogy hogyan tudjuk elszámolni az autóval kapcsolatosan jogosan felmerülő költségeinket. Nézzük a lehetőségeket!

Fontos, hogy az alábbiak mind személygépjárműre vonatkoznak, és teherautóknál sokkal lazább a szabályozás, ez utóbbit nyugodtan vásárolhatunk a vállalkozásunkba. Viszont a személyautók témakörre eléggé körbe van szabályozva, ezért kapásból a legegyszerűbb azt mondani, hogy cégautó adó megfizetése mellett sima ügy, de ha azt nem akarjuk megfizetni, akkor szinte nem is lehet semmit. De nézzük akkor sorban, és kezdjük azzal, hogy mi is ez a bizonyos cégautó adó.

Ha a vállalkozásunk nevére vásárolunk egy személygépkocsit, akkor a vásárlást követő hónaptól meg kell fizetni a cégautó adót, melynek havi mértéke az alábbiak szerint alakul:

gépjármű motorjának teljesítményeKörnyezetvédelmi osztály-jelzés
(kw)„0”-„4” osztályjelzések esetén„6”-„10” osztályjelzések esetén„5”; „14-15” osztályjelzések esetén
0-5016 500 Ft8 800Ft7 700Ft
51-9022 000 Ft11 000 Ft8 8000 Ft
91-12033 000 Ft22 000 Ft11 000 Ft
120 felett44 000 Ft33 000 Ft22 000 Ft

Az adót negyedévente következő hó 20-ig kell befizetni és bevallani a '01-es bevalláson, és csökkenthető az önkormányzat felé időben megfizetett gépjárműadóval. Cserébe mindenféle az autóval kapcsolatosan felmerülő költségünket elszámolhatjuk  a vállalkozásunkban (üzemanyag, karbantartás, felszerelés stb.). Természetesen az autó beszerzési értéke is évente költség lesz, hisz értékcsökkenést kell rá számolnunk. Egy nagyon fontos dolog van még, hogy az ÁFA törvény szerint ezen költségek áfája tételes tiltás alá esik. Cserébe az autó eladásakor sem kell áfát felszámítanunk. Erről ebben a bejegyzéseben írtam már bővebben. Ha valakinek a tevékenység jellegéből adódóan sokat kell autókáznia, akkor bizony érdemes számolgatni, hogy megéri-e vagy sem. Én általában azt szoktam tanácsolni, hogy ha a 12 havi cégautó adó kevesebb mint a 9%-os társasági adó/vállalkozói SZJA, ami az autóval kapcsolatos költségek nélkül keletkezne év végén a nyereségünkre, akkor bizony érdemes "céges" autóban gondolkodnunk.

Illetve még egy érdekesség, hogy ha ezt választjuk, akkor útnyilvántartást sem kötelező vezetni, egyedül a kilóméteróra állásokat kell feljegyeznünk időszakonként (havonta a legcélszerűbb). Egy értelme viszont van az útnyilvántartás vezetésének, az pedig az üzemanyag-megtakarítás intézménye. Ez nem más, mint a ténylegesen megtett kilóméterek x NAV üzemanyagnorma x NAV üzemanyagár, és ebből kivonjuk a számlák alapján ténylegesen elszámolt üzemanyagköltséget. Ezt az összeget üzemanyag-megtakarítás címén havi 100.000 Ft-ig adómentesen kifizethetjük a dolgozónak, aki vezette a gépjárművet. Mivel ez egy adminisztráció igényes módszer, ezért nem alkalmazzák túl sokan a kisvállalkozók körében.

De nézzük milyen lehetőségeink vannak, ha nem akarjuk megfizetni a cégautó adót.

Egyéni vállalkozóként jelenleg max. havi 500 km-t számolhatunk el saját vagy házastársunk gépjárműjére. Ehhez nem is kell vezetni semmilyen útnyilvántartást, elegendő egy kis táblázat, ahol az 500 km össze van szorozva az éppen aktuális NAV üzemanyagárral és normával. Fontos, hogy ha 1 km-el is többet szeretnénk elszámolni, akkor bizony cégautó adót kell fizetni. Illetve 2018-tól már nem csak a saját vagy házastárs autója lesz alkalmas az elszámolásra, hanem bármelyik közeli hozzátartozóé, viszont a tulajdont törzskönyvvel vagy hatósági igazolással kell igazolni.

Cégek esetében pedig egyetlen lehetőség maradt, az a kiküldetési rendelvény, amellyel a cég kiküldi az alkalmazottját vagy személyesen közreműködő tagját, hogy céges ügyekben saját autójával járjon el. Ilyenkor vezetni kell a kiküldetési rendelvényt, amelyen fel van tüntetve, hogy pontosan honnan hova ment az illető, az hány kilómétert, és ezt is az aktuálisan közzétett NAV üzemanyagárral és normával kell átszorozni. Az SZJA törvény szerint ebben és az előző esetben is adható a 15 Ft/km általános személygépkocsi normaköltség is.

Ha már régebb óta vállalkozol és érdekelnek még hasonló okosságok és tippek az adózás világából, akkor ott a helyed következő Haladó tréningemen!

Ha pedig te katás vagy, és azt gondolod, hogy téged ez az adónem aztán biztosan nem érint, akkor ebből a blogbejegyzésemből megtudhatod, hogy bizonyos esetekben neked is meg kell fizetni!

————————————————————————————————————————-

A fenti információ megjelenésének időpontja 2017.10.08., ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A bejegyzés azóta nem frissült.