12 jún

Az adószámos magánszemély lét veszélyei

Sokat beszélgetek induló vállalkozókkal, és mostanában szinte minden második ember kérdése a “hetes adószámmal” kapcsolatos, azaz az adószámos magánszemély léttel. Ezért úgy döntöttem írok megint róla, ráadásul a szokásostól kicsit eltérően, most pontos törvényi hivatkozásokat is hoztam.

Az adószámos magánszemély valahol a magánszemély és az egyéni vállalkozó között helyezkedik el, mert még magánszemély, de már van adószáma.

Aki régóta követ, az nagyon jól ismeri a véleményemet, miszerint én soha senkinek nem szoktam ezt a megoldást javasolni. Mivel ha valaki már vállalkozáson töri a fejét, azaz nem csak hobbi szinten készít/árul dolgokat rokonoknak, barátoknak, akkor bizony az már egy rendszeres, üzletszerű gazdasági tevékenység. Nem számít, hogy mekkora értékben adunk el, az se hogy mekkora nyereségünk származik belőle. Ha egész évben 10.000 Ft a nyereségünk, miközben kéthetente vásározni járunk vagy a weben értékesítünk, azt bizony már rendszeres gazdasági tevékenységgé fogják minősíteni.

De nézzük melyik jogszabály is mondja ki mindezt!

adószámos magánszemély
A 2009. évi CXV. törvény az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről 2.§ (1) mondja ki, hogy “Magyarország területén természetes személy a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló törvény szerinti letelepedés keretében üzletszerű – rendszeresen, nyereség- és vagyonszerzés céljából, saját gazdasági kockázatvállalás mellett folytatott – gazdasági tevékenységet egyéni vállalkozóként végezhet.”

Az sem változott, hogy a 7-es adószámot hivatalosan kizárólag csak kereskedelmi szálláshely szolgáltatásra és ingatlan bérbeadásra szabad használni. Ezt a szabályt pedig itt találjuk:

1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról 3.§ 17. pontja:
“nem minősül egyéni vállalkozónak az a magánszemély, aki
aa) az ingatlan-bérbeadási,
ab) a szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló kormányrendelet szerinti egyéb szálláshely-szolgáltatási tevékenységéből származó bevételére az önálló tevékenységből származó jövedelemre, vagy a tételes átalányadózásra vonatkozó rendelkezések alkalmazását választja, kizárólag a választott rendelkezések szerinti adózási mód alapjául szolgáló bevételei tekintetében;”

Tehát csak ezeket a tevékenységeket lehet üzletszerűen űzni adószámmal.
Egyébként még az áfa törvény is definiálja a “gazdasági tevékenység” fogalmát egy komplett fejezetben, de ez már végül is mellékes, mert ha valaki kap adószámot akkor úgyis nyilatkozik, hogy alanyi mentes vagy áfás lesz.

Fogalmad sincs, hogy akkor mi lehet a megoldás, milyen vállalkozási forma lenne számodra a legmegfelelőbb? Itt megtudhatod: http://szampatikus.hu/go/alapozo-trening/

————————————————————————————————————————-

A fenti információ megjelenésének időpontja 2016.06.12., ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A bejegyzés azóta nem frissült.