04 Már

Kezdő vállalkozók adózási kérdései 2018

2018. január 4-én Vida Áginál jártam egy interjú erejéig, ahol számos adózási kérdést körbejártunk.

kezdő vállalkozók adózási kérdései

Milyen adózási formát válasszunk?
Kinek jó a KATA adózás?
Mikor mennyi járulékot kell fizetni?
Mit kell tudni a GYED-GYES-GYET melletti vállalkozás adózásáról?

És még sok más hasznos infót megtudhatsz. Főleg akkor hasznos, ha most indítasz vállalkozást, és szeretnél tisztában lenni az alapokkal. De már régóta vállalkozók számára se árt végignézni.

A videóban említett tréningről bővebben pedig itt tájékozódhatsz: http://szampatikus.hu/go/alapozo-trening/

————————————————————————————————————————-

A fenti videó megjelenésének időpontja 2018.01.04., ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A bejegyzés azóta nem frissült.

25 feb

Minden, amit a szünetelésről tudnod kell!

Így február 26-hoz közeledve, ami az egyéni vállalkozók legfontosabb határideje az évben, legutóbbi “Titkos éjjeli tippek” című élő Facebook adásomban kicsit górcső alá vettem a szünetelést. Hiszen ez csak az egyéni vállalkozók privilégiuma jelenleg, és rengeteg tévhit kering e körül is.

Ha téged is érdekel, hogy hogyan szünetelj okosan, akkor nézd végig ezt a videót, és mindent megtudsz, amire kíváncsi voltál!

Ha pedig katás vagy, és tudni szeretnéd, hogy milyen adminisztrációs teendőid is vannak szünetelés alkalmával, akkor erre az online tanfolyamra van szükséged.

————————————————————————————————————————-

A fenti információ megjelenésének időpontja 2018.02.19., ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A bejegyzés azóta nem frissült.

11 feb

Miért ideges a könyvelőd minden 20. előtt?

Biztosan te is észrevetted már, hogy a könyvelők minden hónap 20. előtt kissé idegesebbek a szokásosnál.

Ezért ebben a “Titkos éjjeli tippek” élő adásomban ennek miértjével foglalkoztam. A videóban praktikus tippeket és használati utasítást is adok a könyvelődhöz, hogy flottabbul menjen a kommunikációtok.

————————————————————————————————————————-

A fenti információ megjelenésének időpontja 2018.02.05., ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A bejegyzés azóta nem frissült.

26 jan

Számlázó programokkal kapcsolatos tudnivalók

Az utóbbi időben sokan kérdeztetek a számlázásról, számlázó programokról. Főleg a július 1-jei NAV-os bekötés kapcsán lett ez most érdekes és sürgős mindenki számára.

Ebben a “Titkos éjjeli tippek” másorban most az ezzel kapcsolatos tévhiteket és félelmeket tettem tisztába:

————————————————————————————————————————-

A fenti információ megjelenésének időpontja 2018.01.22., ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A bejegyzés azóta nem frissült.

13 jan

Ház körüli munkák legálisan?

Hogyan foglalkoztathatunk legálisan egy babysittert, takarítót vagy épp egy kertészt? Vagy a másik oldalon állsz, és ilyen jellegű munkát végzel, akkor biztosan sokszor felmerült már, hogy hogyan is kellene ebből teljesen szabályosan adózni?

Ez a Facebook élő adásom erről szólt. Viszont van a témában egy régebbi blogbejegyzésem is: http://szampatikus.hu/haztartasi-alkalmazottak-adozasa/

————————————————————————————————————————-

A fenti információ megjelenésének időpontja 2018.01.08., ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A bejegyzés azóta nem frissült.

31 dec

Pénzbeli ellátások

Bizony a két ünnep között sem maradt el a  “Titkos éjjeli tippek” rovatom a Facebook-on.

Ebben az adásban pl. az alábbi kérdéseket is megválaszoltam:

  • Mik azok a pénzbeli ellátások?
  • Hogyan igényelhetünk táppénzt, CSED-et vagy GYED-et?
  • Mikor nem kell megfizetni ilyen esetekben a katásoknak a katát?

Ha pedig magadnak intéznéd ezeknek az ellátásoknak az igénylését, akkor ez a villámtanfolyam neked szól: go.szampatikus.hu/hogyan-igenyelj-tappenzt-gyedet

————————————————————————————————————————-

A fenti információ megjelenésének időpontja 2017.12.27., ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A bejegyzés azóta nem frissült.

23 dec

20 hiba, amit elkövettek már ügyfeleim valaha

Kíváncsi vagy, hogy melyek azok a hibák, amit a legtöbb mikro- és kisvállalkozó elkövet? Ugye te nem szeretnél beleesni ezekbe?

Akkor gyere, és nézd végig azt a 20 legtipikusabb ilyen hibát, amivel hétfő esti “Titkos éjjeli tippek” élő adásomban foglalkoztam:

Ha pedig inkább olvasni szeretsz, és jegyzetelnél, akkor itt vannak hozzá a diák is:

————————————————————————————————————————-

A fenti információ megjelenésének időpontja 2017.12.11., ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A bejegyzés azóta nem frissült.

17 dec

“Hetes” adószámmal minden megoldódik?

Így a karácsonyi vásárok időszakában a kézművesek többsége értékesíteni is szeretne az alkotáson túl. Ekkor hirtelen nagyon sürgőssé válik, hogy számlaképessé váljanak, és bizony sokan kiváltják mindenféle “baráti/könyvelői/hivatali jótanácsra” azt a bizonyos “hetes adószámot”.

Hogy mi is ezzel a gond, és miért veszélyes az adószámos magánszemély lét?

Erről szól pl. ez a régebbi blogbejegyzésem: szampatikus.hu/az-adoszamos-maganszemely-let-veszelyei/, de beszéltem már róla tréningeken, konzultációkon is.

Ha kíváncsi vagy az igazságra, és hogy akkor egyáltalán van-e megoldás számodra, akkor nézd meg ezt a “Titkos éjjeli tippek” élő adásomat, amiben ezzel a témával  foglalkoztam mélyebben, mert egyik küldetésem, hogy minél többekhez eljussanak a valós információk ezzel kapcsolatban is.

————————————————————————————————————————-

A fenti információ megjelenésének időpontja 2017.11.27., ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A bejegyzés azóta nem frissült.

18 nov

Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai

Hallottál már róla, hogy lehetséges csak 1-1 napra felvenni alkalmazottat? Mások azt mondják, hogy ez a legolcsóbb forma jelenleg a foglalkoztatásra?

Nézzük meg, hogy valóban így van-e!

Az egyszerűsített foglalkoztatásnak (lánykori nevén alkalmi munka) bizony komoly keretei vannak, amiket be kell tartani. Bizonyos esetekben valóban ez a legésszerűbb megoldás, de nem mindenkinek a legmegfelelőbb forma.

Hétfő este “Titkos éjjeli tippek” rovatomban a Facebook-on ezt a témát vettem górcső alá. Ha lemaradtál róla, itt tudod visszanézni:

Ha te olvasni szeretsz, akkor a lényeget megtalálod ebben a régebbi blogbejegyzésemben is: Te ismered az egyszerűsített foglalkoztatás buktatóit?

————————————————————————————————————————-

A fenti információ megjelenésének időpontja 2017.11.18., ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A bejegyzés azóta nem frissült.

11 nov

Minden, amit az ingatlan bérbeadásról tudnod kell!

Az ingatlanok bérbeadásával kapcsolatban még mindig sok a tévhit. Ezeket szeretném eloszlatni ezzel a bejegyzéssel.

ingatlan bérbeadás

Az első és legfontosabb tisztázandó kérdés, hogy magánszemély vagy vállalkozás ad bérbe, a második kérdés pedig, hogy a bérbevevő magánszemély vagy vállalkozás. Nézzük a lehetőségeket!

A legegyszerűbb variáció, amikor magánszemély ad bérbe magánszemélynek. Réges-régen ehhez adószámot kellett kiváltania a bérbeadónak, 2010. óta már erre sincs szükség. Egyszerűen a felek kötnek egy bérleti szerződést, a pénz átvételéről pedig mindig készítenek készpénzes bizonylatot, vagy ha utalással történik a fizetés, akkor a bankszámlakivonat lesz a bizonylat. Majd pedig erre a bruttó bérleti díjra a bérbeadó kiszámítja az SZJA-t (EHO-t 2018-tól már nem kell fizetni, előtte is csak akkor kellett ha a bérleti díjból származó jövedelem éves szinten 1 millió Ft felett volt) annak megfelelően, hogy a költségelszámolásos vagy a 90%-os szabályt választotta. Az SZJA-t negyedévente a negyedévet követő hó 12-ig erre a bankszámlaszámra kell utalni: 10032000-06056353-00000000. Közleménybe csak az adóazonosító jelet (esetleg adószámot ha az is van régről) szabad írni, mert az alapján tudja a NAV beazonosítani az utalást! Végezetül pedig az év végi SZJA bevallásában a bérbeadó feltünteti ezt a jövedelmet a megfizetett adóval együtt, és ha jól számolta év közben az előlegeket, akkor már különbözetet sem kell fizetnie május 20-ig.

FONTOS: Ha a közműveket nem íratják át a bérlő nevére, hanem a bérbeadó nevén maradnak, de a bérlő ezt is megtéríti számára, akkor bizony a rezsi összege is bevétel lesz a bérbeadónál! Tehát nem mindegy, hogy melyik fentebb említett elszámolási módot választjuk!

A másik leggyakoribb változat, hogy magánszemély ad bérbe vállalkozásnak. Ekkor bizony nem járható az előző út. Sőt, szigorúan TILOS, hogy a bérbeadó önállóan intézze az SZJA fizetést! Ugyanis a törvény szerint a vállalkozó kifizetőnek minősül, és kutya kötelessége havonta bérszámfejteni a bérleti díjat, levonni az adót, azt elutalni a  NAV felé, a magánszemélynek pedig csak a nettó bérleti díjat kifizetni. Természetesen ugyanúgy mint egy bér esetében az éves kifizetésekről legkésőbb következő év január 31-ig igazolást ad a magánszemély részére, akinek fel kell tüntetnie ezeket az adatokat a saját SZJA bevallásában, de különbözet már itt sem fog keletkezni.

Nézzük mi a helyzet, ha vállalkozás ad bérbe!

Egyrészt vállalkozás csak akkor adhat bérbe, ha az ingatlan a saját tulajdonában áll, vagy pedig hivatalosan bérli azt (akár magánszemélytől, lásd az előző esetben ilyenkor mi az eljárási rend). Az ingatlanbérbeadás áfa szempontból egy mentes tevékenység, azaz függetlenül attól, hogy alanyi mentes vagy pedig áfás a vállalkozásunk, ezt a tevékenységet biztosan áfa nélkül fogjuk leszámlázni. A csavar annyi a dologban, hogy ha a vállalkozásnak az előnyösebb, akkor áfássá teheti ezt a tevékenységét, és akkor természetesen ugyanúgy 27% áfával számlázza ezen bevételeit bárki felé is adja ki az ingatlant, legyen az magánszemély vagy egy másik vállalkozás. Általában azok a cégek választják ezt, akik eleve főtevékenységként végzik a bérbeadást, hiszen akkor minden költségük áfa tartalmát is levonásba helyezhetik, ami felmerül ezzel kapcsolatban. Viszont a kisebb cégek, akik csak alkalomszerűen adnak bérbe sokszor jobban járnak, ha maradnak a mentes számlázásnál (ekkor ne felejtsük el arányosítani azon költség számlák áfa tartalmát, amelyeket nem tudjuk tételesen tevékenységenként elkülöníteni).

Itt említeném meg, hogy ez az ügylet az időszakos elszámolású ügyletek csoportjába tartozik, és ha számlát kell írnod, akkor ennek nem egyszerű szabályait különösen tanulmányozd át! Ehhez ebben a bejegyzésemben találsz segítséget.

Ha pedig katás vállalkozó vagy, akkor biztosan tudod, hogy maximum magánszemélyként végezheted a bérbeadási tevékenységet, és vállalkozóként nem, viszont itt is van több csavar. Egyrészt mindenképpen be kell jelentkezned adószámos magánszemélynek erre a tevékenységre. Nem kapsz új adószámot, hanem a meglévő marad, csak a törzsadataidba felvezetik, hogy ezt önálló és nem vállalkozói tevékenységként végzed. Illetve ha alanyi mentes vállalkozó vagy, akkor bizony a 8  milliós keretedbe a bérbeadásból származó bevételed is beleszámít, és ha a kettővel együtt átléped a keretet, akkor a vállalkozói tevékenységed áfássá válik, míg a bérbeadás a tevékenység jellegére tekintettel marad mentes, ahogy azt fentebb már ecseteltem.

————————————————————————————————————————-

A fenti információ frissítésének időpontja 2018.01.17., ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A bejegyzés azóta nem frissült.

A továbbra is használja az oldalt, akkor elfogadja a sütik használatát. További információk

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az "Elfogadás" gombra kattintva beleegyezik ebbe.

Bezárás