04 jún

Te ismered az egyszerűsített foglalkoztatás buktatóit?

Pár hete foglalkoztam a háztartási alkalmazottakkal. Beszéljünk most egy kicsit az egyszerűsített foglalkoztatásról is. Amiről általában mindenkitől csak azt hallom, hogy ez egy nagyon egyszerű forma és “csak” napi 1.000/500 Ft a közteher rá. De mint tudjuk, az ördög a részletekben lakozik!

egyszerűsített foglalkoztatás

Szóval valóban a foglalkoztatás egy egyszerűbb formájáról van szó. Viszont főleg olyan helyeken érdemes ezt választani, ahol sokszor van szükség beugrósokra 1-1 napra. De vigyázat, ha pl. éjszakai foglalkoztatásról van szó, és éjfél után is dolgozik az illető, akkor az már két naptári napnak számít!

TIPP: A bejelentést már nem csak a 17T1042E-es nyomtatványon vagy telefonon tehetjük meg, hanem applikáción keresztül is. Csak az EFO Bejelentő nevű appot kell letöltened a telefonodra. 😉

Az még nagyjából sokak számára ismert is, hogy maximum 5 egymást követő napon lehet valakit így foglalkoztatni, egy hónapon belül maximum 15 napot, egy éven belül pedig egy munkáltató ugyanazt az alkalmazottat maximum 90 napig dolgoztathatja ebben a formában.

Az már kevésbé ismert, hogy alapbérként ill. teljesítménybérként legalább a kötelező legkisebb munkabér 85%-a (2017-ben 623 Ft/óra), garantált bérminimum esetén a 87%-a (2017-ben 806 Ft/óra) jár. Természetesen ettől több is lehet, a közteher minden esetben csak 1.000 Ft vagy 500 Ft/nap lesz. Viszont ha a minimálbér kétszeresét meghaladó összeget adunk, akkor az a feletti rész már költségként nem elszámolható a munkáltatónál.

Arról pedig tulajdonképpen elég sok munkáltató elfelejti tájékoztatni alkalmi munkavállalóit, hogy bizony lehetséges, hogy neki SZJA fizetési kötelezettsége fog keletkezni. A munkáltatónak ugyan nincs adóelőleg levonási kötelezettsége. Viszont van egy olyan fogalom, hogy “mentesített keretösszeg”, ami 2017-ben a minimálbérre vonatkozóan 5.870 Ft és 7.410 Ft a szakképzettséget igénylő munkakörökben.

Tehát ha valakinek volt ilyen jellegű jövedelme adott évben, akkor meg kell nézni hogy egyes munkafajták esetén mennyi napot dolgozott, és onnan mekkora volt a jövedelme. Külön-külön ki kell számítani, hogy meghaladta-e az adómentességi keretet vagy sem, és ahol meghaladta, azt a részt be kell írni az SZJA bevallás 1. sorába (munkaviszonyból származó jövedelem), és meg kell rá fizetni a 15%-os SZJA-t.

Ami pedig a munkáltatók számára lehet érdekes, hogy pl. 300.000 Ft-ot meghaladó köztartozás esetén nem lehet ilyen formában foglalkoztatni, illetve meg vannak adva létszámhatárok is:

– ha nincs főállású dolgozó, akkor max. 1 fő foglalkoztatható így,

– 1 főtől 5 főig terjedő munkavállaló foglalkoztatása esetén 2 fő,

– 6-tól 20 főig terjedő munkavállaló foglalkoztatása esetén 4 fő,

– 20-nál több munkavállaló foglalkoztatása esetén a munkavállalói létszám 20%-a a felső határ.

————————————————————————————————————————-

A fenti információ megjelenésének időpontja 2017.06.04., ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A bejegyzés azóta nem frissült.