02 jan

Kismamák és a munkavállalás

Kismamák figyelem, ma két témát hoztam nektek!

kismama12013. december 18-án került elfogadásra a GYED Extrával kapcsolatos jogszabály, amely persze közben már több módosításon is keresztül ment. Jelenleg a szülési szabadság (kb. a baba 5,5 hónapos kora) után nyugodtan munkába lehet állni és még a GYED-ről se kell lemondani. Az OEP honlapjáról már letölthető a  Kérelem gyermekgondozási díj továbbfolyósítására. Természetesen ez az új rendelet azoknak is kedvező, akik időközben már visszatértek a munka világába, de gyermekük még nincs 2 éves, tehát nyugodtan igényelhetik újból a GYED-et. A GYES-re most nem térnék ki külön, hisz az eddig is járt a 6 órás munkaviszony mellett. Persze ne felejtsétek el, hogy ebben az esetben le kell jelenteni a Magyar Államkincstár felé, hogy mely foglalkoztatónál állt az ember munkába. Ha valaki “szabadidejében” (amiből tudjuk az örökmozgók mellett nem sok akad) olvasgatni szeretne, akkor a következőt keresse: 2013. évi CCXXIV. törvény

A másik, amivel még foglalkozom ebben a cikkben, az a “kismama” kedvezmény. Ezt a kedvezményt azon munkavállalók után lehet érvényesíteni, akik GYED, GYES vagy GYET folyósítása alatt vagy azt követően alkalmazunk. Az első két évben teljes munkáltatói járulékmentesség jár (vagyis a bruttó béren felül fizetendő szociális hozzájárulási adó és szakképzési hozzájárulás alól mentesül a munkáltató), míg a harmadik évben félkedvezmény van. Tehát egy munkáltató összesen 3 évig élvezheti ezt a kedvezményt anyukánként, viszont ha időközben munkahely váltás történik, az új munkáltató újra élhet ezzel a lehetőséggel (természetesen újra 2+1 évet kell figyelni), viszont maximum a fentebb említett ellátás valamelyikének megszűnésétől számított 45. hónap végéig.

Nézzünk egy gyakorlati példát is (kicsit extrém lesz): Dolgozónk 2013. novemberében gyermeke 1 éves kora után visszatér dolgozni. A GYES folyósítása nála 2015. novemberében fog véget érni, innentől számolódik a 45 hónapos korlát. Tehát ebben az esetben egészen 2019. augusztusáig igénybe vehető lenne a kedvezmény (persze csak ha addig megmarad a törvényben). Természetesen a munkáltató csak 2013.11.-2015.11. időszakban élvez teljes járulékmentességet, és még 2016.11. hóig fél járulékot fizet. Viszont ha pl. utána munkahelyet vált, akkor a másik munkáltató is ugyanúgy újra igénybe tudja venni ezt a kedvezményt.

Igaz, ez a szabályozás csak 2013-tól lépett életbe, de sok helyen vannak olyan kismamák is akik már korábban visszatértek a munka világába. Persze ezt rájuk vonatkozóan is igénybe lehet venni. Egyetlen feltételről ne feledkezzen meg senki, hogy szükségünk lesz az OEP, MÁK vagy a kifizetőhely által kiállított igazolásra (attól függően, hogy ki folyósította az adott ellátást a kismamának), mert csak ennek birtokában tudjuk érvényesíteni mindezt.

Valamint még ezzel kapcsolatos a GYED Extrában hozott azon változás, hogy a három vagy több gyermeket nevelők esetében a keretszámok jóval magasabbak: 3 év teljes mentesség + 2 év fél járulék és max. 69 hó.

Ha gondotok lenne a törvény értelmezésével, akkor se csüggedjetek, keressetek bátran! Lájkoljatok minket a Facebook-on, így nem maradtok le semmilyen friss információról sem!

————————————————————————————————————————-

A fenti információ megjelenésének időpontja 2014.01.02., ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A bejegyzés azóta nem frissült.