Skip to content

Alanyi mentesek külföldi ügyletei

  • írta

Az utóbbi időben nagy port kavartak azok a cikkek, amelyek az alanyi mentes vállalkozók közösségi ügyleteivel foglalkoztak (pl. Facebook, Google számlák). Ezért hoztam számodra ma egy nagyon hasznos folyamatábrát.

Radulovic Attila ügyfelem addig bombázott a kérdéseivel, amíg végül összeraktunk közösen egy hasznos folyamatábrát. FONTOS: Ez az ábra, csak és kizárólag az elektronikus termékek számlázását mutatja be abban az esetben, ha valaki alanyi mentes vállalkozó (akár egyéni, akár cég). Ha te fizikai termékeket árulsz, vagy kizárólag Magyarországon nyújtasz szolgáltatást, esetleg áfás vagy, akkor máshogyan kell eljárnod! Egyébként ez alapján az alanyi mentesek fizikai termékeinek értékesítéséről összeállítottunk egy másik infografikát Morlin Zsófiával. Ha érdekel, itt tudod letölteni!

Elektronikus terméknek minősül minden olyan dolog, ami az interneten keresztül kerül az eladótól a vevőig (pl. videók, MP3, MP4, applikációk, e-book, online tanfolyam, grafikák, Skype konzultáció-oktatás). 2015-ben azért kellett megtanulnunk ezt a fogalmat, mert bevezetésre került a MOSS rendszer, de ezzel csak akkor kell foglalkozni, ha másik EU-s országból magánszemélyek vásárolják meg az ilyen terméket tőlünk. Mi a helyzet akkor, ha cégeknek adsz el, vagy ha ugyanazt a terméket Magyarországról vagy harmadik országból veszi meg valaki?

Az alábbi levezetés segíteni fog Neked abban, hogy helyesen tudj eljárni:

Alanyi mentesek külföldi ügyletei
Kattints a képre, hogy jobban lásd!

Mindig először azt vizsgáld meg, hogy magánszemély vagy egy másik vállalkozás a vásárlód, utána pedig, hogy helyileg honnan vásárol, azaz mi a címe. Ha magyarországi, akkor alanyi mentes minőségedben jársz el, és ezt tünteted fel a számlán, ugyanez a szitu EU-n kívüli magánszemélyek esetében is. Ha EU-s magánszemély, akkor a MOSS kerül képbe, ha EU-s vállalkozás közösségi adószámmal, akkor közösségi ügylet lesz. Ha pedig harmadik országbeli vállalkozás, akinek van bármilyen kinti adóregisztrációs vagy cégbejegyzési száma, akkor szintén ÁFA területi hatályán kívüli ügylet lesz. Ne feledd, ez utóbbi két esetben alanyi mentesként is van rendkívüli havi teendőd a magyar áfa bevallással (’65 és közösségi ügyletek esetén ‘A60 is)!

UPDATE: 2019. január 1-jétől már nem kötelező a MOSS rendszert alkalmazni azoknak, akiknek az ilyen típusú bevétele sem a tárgyévben, sem pedig a megelőző évben nem éri el a 10.000 EUR-t (3.139.600 Ft). Hanem a saját áfa szabályaink szerint írhatjuk a számlát.

Tehát a mostani TIPP: Alanyi adómentesként egyértelműen azzal jársz jobban, ha nem regisztrálsz a MOSS rendszerbe, vagy ha eddig benne voltál, akkor kezdeményezed a kilépésedet. Viszont az áfásoknak érdemes benne maradni! Hogy miért? Mert aki áfás és bruttóban határozta meg az árait (magánszemélyek felé ez ugye általában így szokott történni), az biztosan kedvezőbb áfát fizet külföldre, hiszen a magyar 27%-nál csak alacsonyabb kulcsok vannak a többi EU-s tagállamban. ?

————————————————————————————————————————-

A fenti információ megjelenésének időpontja 2018.05.07., ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A bejegyzés 2019.05.01-jén frissült.

A blogbejegyzés tartalma semmiképpen sem minősül adótanácsadásnak, az kizárólag segítséget nyújt számodra abban, hogy kiigazodj a felmerülő kérdésekben. Ha a saját vállalkozásodra vonatkozó egyedi kérdésed merülne fel, akkor érdemes eljönnöd hozzám egy konzultációra.