Skip to content

Facebook hirdetések számlái

  • írta

Az utóbbi időben rengetegszer merült fel kérdésként, hogy egyáltalán elszámolhatóak-e a Facebook számlák, érdemes-e elszámolni őket, a NAV elfogadja-e őket stb. Ezért készítettem ehhez egy képes összefoglalót.

Facebook számla

Tegyük tisztába akkor a dolgokat.

A Facebook számlák természetesen elszámolhatóak, a NAV is ismeri és elfogadja őket.

Hogy kinek érdemes elszámolnia és kinek nem, az már egy kicsit összetettebb kérdés. Kezdjük az elején.

üzleti célAlap esetben ha bepipáljuk a hirdetési fiókunkban, hogy üzleti célból használjuk a hirdetéseket (mint itt fent), akkor kapásból közösségi számlát fogunk kapni a Facebook-tól, ami azt jelenti, hogy 0 áfával számlázza, tehát nekünk itthon a 65-ös bevallásba be kell vallani az áfát fizetendőként (és ha áfásak vagyunk, akkor betehetjük levonhatóként is), valamint még A60-as közösségi összesítő nyilatkozatot is kell róla adnunk. (A közösségi számlázás szabályairól itt olvashatsz bővebben.) Hogy néz ki az ilyen számla? Mutatom:

közösségi számla

Sajnos a Facebook ráadásul nem is a közösségi adószámunk (ami HU + az adószámunk első 8 karaktere) megadásától teszi függővé, hogy milyen számlát küld, hanem ettől az aprócska jelöléstől.

Ha áfás vagy, akkor teljesen rendben van ez így, elszámolhatod nyugodtan a Facebook hirdetéseket vállalkozásodban. Természetesen akkor a vállalkozói bankkártyádhoz kösd a fiókot, és a könyvelődnek ne felejtsd el odaadni minden hónapban ezeket a számlákat is!

Kinek nem éri meg akkor elszámolni? A kis alanyi mentes vállalkozásoknak, akik mondjuk csak 5.000-10.000 Ft-ot hirdetnek el havonta Facebook-on, és bőven van más típusú költségük. Miért? Mert ők bíbelődhetnek a fentebb már említett adminisztrációval havonta. Következő hó 20-ig kell ugyanis rendkívüli áfa bevallást és közösségi összesítő nyilatkozatot beadniuk. Persze, ha már nagyobb összegekről van szó, aminél nem engedhetjük meg, hogy ne számoljuk el költségként (pl. 50.000-100.000 Ft), ott számoljunk ezzel és az itthoni 27%-os áfával, amit még meg kell rá fizetni.

TIPP: Gyorsan nézd meg, hogy neked milyen számlákat is küldözget a Facebook, és a bejegyzésem alapján (vagy a könyvelőd segítségével) döntsd el, hogy neked melyik éri meg jobban.

Ha rájössz, hogy inkább az ha nem számolod el, akkor állítsd át „magáncélúra” a fiókodat és kösd a magánszemélyes bankkártyádhoz. Akkor áfával növelten fogod kapni a számlákat a jövőben, és automatikusan azt az összeget is vonják le a számládról. Ez 2015. január 1-je óta ígyis-úgyis 27%-al növelt összeg, tehát pénzügyileg ugyanott leszel, de legalább nem kell bíbelődnöd a plusz adminisztrációval, NAV felé való külön utalással. Itt egy kép 2014-ből, amikor még az ír áfával növelten küldték:

magán cél

Ha szeretnél többet tudni úgy a befogadható számlákról mint arról, hogy hogyan kell helyesen kiállítanod magyar kisvállalkozóként a saját számláidat, akkor ez a tanfolyam pont Neked szól!

————————————————————————————————————————-

A fenti információ megjelenésének időpontja 2016.01.17., ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A bejegyzés azóta nem frissült.

A blogbejegyzés tartalma semmiképpen sem minősül adótanácsadásnak, az kizárólag segítséget nyújt számodra abban, hogy kiigazodj a felmerülő kérdésekben. Ha a saját vállalkozásodra vonatkozó egyedi kérdésed merülne fel, akkor érdemes eljönnöd hozzám egy konzultációra.