Skip to content

Ingóság értékesítés és
7-es adószám?

  • írta

Ez a téma már régóta érik, ugyanis rengetegszer megkeresnek pl. a következő kérdéssel: „Adószámos magánszemélyként értékesíthetek-e saját készítésű cuccokat?”

Erre a hivatalos válaszom egyértelműen az, hogy NEM! Ugyanis a 7-es adószámot hivatalosan csak kereskedelmi szálláshely szolgáltatásra és ingatlan bérbeadásra szabad használni. Tudom, ettől függetlenül sajnos az adóhivatal ügyfélszolgálatosai is rendszeresen ajánlják mindenkinek, hogy váltsa ki az adószámot, és minden rendben lesz. Ezáltal a fél ország így „működik”. De ez egy tévhit, amit muszáj eloszlatnunk!

kézműves termékek
Kép: http://s915.photobucket.com/user/airelle2010/media/fimo/boucles106.jpg.html

Az igazság:

Ha az adószámos magánszemélyt a fenti két eset kivételével bármilyen más üzletszerű tevékenységen kapják, akkor igenis kemény büntetés van, és akár évekre visszamenőlegesen is hiányolhatják a legálisan meg nem fizetett adókat és járulékokat (praktikusan mintha átminősítenék egyéni vállalkozóvá).

Mi számít üzletszerű tevékenységnek?

Elsősorban akkor beszélhetünk gazdasági tevékenységről, ha azt tartósan vagy rendszeresen folytatja valaki, ha egyértelműen ellenérték (nyereség) elérésére irányul vagy azt eredményezi, és ha ez a tevékenységvégzés független formában történik. Mint látjuk, nem mondja ki a törvény egyértelműen, hogy mekkora összegnél, vagy milyen gyakoriságnál minősítik üzletszerűnek, tehát ez egy igen síkos és veszélyes talaj.

Hogyan lehet akkor legálisan végezni ezen tevékenységeket?

Egyrészt azt mondom, hogy legyünk egyéni vállalkozók, vagy alapítsunk céget. Ha ez így hirtelen nagyon elriasztott, mert már sokat hallottál a különféle „vállalkozósdival” járó kötelezettségekről, akkor neked erre a tréningre van szükséged!

Illetve sokat lehet hallani az ingóság értékesítés adózási szabályairól. De sajnos a rossz hír, hogy a magánszemély saját maga által előállított dolgait ettől külön kell kezelni, például ha valaki könyvet ír, vagy festményeket, szobrokat, ékszereket készít, és azokat árusítja. Ezeknek a vagyontárgyaknak a létrehozására irányuló tevékenység önálló tevékenységnek minősül, így nem az ingó átruházásra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni, hanem az önálló tevékenységből származó jövedelemre vonatkozó rendelkezések szerint kell megállapítani az adót, ami sokszor drágább mint „rendes” vállalkozásban adózni.

De akkor nézzük, hogy adózunk magánszemélyként az ingóság értékesítésből. Nem kell a szerzett jövedelmet bevallani, ha a bevételünk éves szinten nem haladja meg a 600 ezer forintot, még akkor sem ha az ingóság értékesítést a magánszemély üzletszerűen végzi. Viszont ha meghaladja ezt a határt a bevételünk, akkor az első forinttól önálló tevékenységből származó jövedelem szerint kell adóznunk és nincs adómentes rész (míg nem üzletszerű értékesítések esetében a 25%-os jövedelemszámítást feltételezve 800 ezer forint bevételig nem kell megfizetni az adót az ingó értékesítés után). Mi ez a 25%-os jövedelemszámítás? Ha nincsenek meg a szerzést igazoló dokumentumok (pl. adásvételi szerződések, számlák), akkor a bevétel 1/4 része lesz a jövedelem. Legjobb lesz, ha egy példán keresztül szemléltetem, hogyan kell ilyenkor helyesen adózni:Etetőszék

Legyen a bevételünk mondjuk 1 millió forint, ebből levonhatjuk az ezzel összefüggő kiadásainkat, de ha ezt nem tudjuk vagy akarjuk megállapítani, akkor a bevétel 25%-a lesz a jövedelem, azaz 250 ezer forint. Ekkor az adófizetési kötelezettség a következőképpen alakul:

– személyi jövedelemadó: 250.000 x 0,78 x 0,16 = 31.200 Ft

– egészségügyi hozzájárulás: 250.000 x 0,78 x 0,27 = 52.650 Ft

Ha SZJA bevallással kapcsolatos kérdéseid merültek fel, akkor itt biztosan találsz megoldást.

————————————————————————————————————————-

A fenti információ megjelenésének időpontja 2015.03.01., ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A bejegyzés azóta nem frissült.

A blogbejegyzés tartalma semmiképpen sem minősül adótanácsadásnak, az kizárólag segítséget nyújt számodra abban, hogy kiigazodj a felmerülő kérdésekben. Ha a saját vállalkozásodra vonatkozó egyedi kérdésed merülne fel, akkor érdemes eljönnöd hozzám egy konzultációra.