29 Már

Iparűzési adó számítás

Hogyan is kell kiszámítani, az iparűzési adót? Milyen lehetőségeik vannak a kisebb vállalkozásoknak iparűzési adó tekintetében? Nézzünk egy kis összefoglalást!

iparűzési adó számítás

A főszabály amit a nagyok és mi kicsik is alkalmazunk az így szól:

Árbevétel – Anyag költség – Eladott áruk beszerzési értéke – Alvállalkozók = Adóalap

Ezt az adóalapot kell megszorozni székhelyünk/telephelyünkön érvényben lévő iparűzési adó mértékével. Ez a jelenlegi törvény szerint max. 2% lehet, de mivel az önkormányzatok szabad kezet kapnak a meghatározásában, ezért mindig meg kell nézni az aktuális település helyi adós rendeletét, mert lehet ettől kedvezőbb is a mértéke, vagy akár iparűzési adó mentes települések is léteznek. Ugye tudjuk kik települnek oda? Tipikusan a székhelyszolgáltatók… + 1 TIPP: Érdemes azt is megnézni a rendeletben, hogy esetleg van-e adómentességi határ! Önkormányzati rendelet alapján ugyanis mentes lehet a 2,5 millió forintos adóalapot el nem érő vállalkozás (ez településenként változó), illetve ha a háziorvos, védőnő vállalkozási szintű iparűzési adóalapja az adóévben a 20 millió forintot nem haladja meg.

Nézzük egy kicsit át, hogy milyen költségekkel is tudunk itt kalkulálni. Ha pl. gyártással foglalkozunk, akkor ide tartozik az alapanyag, amiből elkészül a termék, vagy a csomagolóanyag, de a szerszámaink is, feltéve hogy nem minősülnek tárgyi eszköznek (azok nem vonhatóak le az IPA-nál). Ha valamilyen szolgáltatást nyújtunk, akkor eléggé behatárolt, hogy mi az amit anyag költségre tudunk könyvelni, nagyjából csak a tisztítószerek és irodaszerek. Ha kereskedők vagyunk, akkor a jó hír, hogy az áru amit beszereztünk és ugyanolyan formában továbbértékesítünk, az eladott árunak minősül és levonható az IPA számításnál a bevételünkből. Ugyanez a felállás akkor is, ha kiszervezzük a munkát, tehát mi  a vevő felé az adott dolgot csak továbbszámlázzuk az árrésünkkel növelten.

Van egy egyszerűsített módszer is az iparűzési adó meghatározásához, amit csak a 8 millió Ft alatti bevétellel rendelkező vállalkozások választhatnak:

Árbevétel x 80% = Adóalap

Ez tipikusan a szellemi tevékenységet folytató pici vállalkozásoknak jó, akinek az anyagjellegű költsége a bevételük 20%-át sem éri el. A jó hír, hogy ez a két módszer közül elég év végén a bevallás készítésekor döntenünk.

Ne feledkezzünk meg a tételes módszerről sem, amit csak a katások alkalmazhatnak, és amit előrefelé (induláskor vagy minden év elején február 15-ig) lehet választani:

önkormányzatonként 2.500.000 Ft x 2% = 50.000 Ft/év

Ezt én tipikusan csak annak a katásnak szoktam ajánlani, aki biztosan tudja, hogy 3.125.000 Ft felett lesz az árbevétele, és nem nagyon lesz anyagjellegű költsége. Tehát mindenképpen számolj, mielőtt ezt a módszert választod! Vagy ne válaszd az elején, és az első éves adatok alapján, következő évben már könnyebben el tudod dönteni, hogy neked ez jó lehet-e.

A felsorolás nem teljes körű, ugyanis ezen kívül van még 1-2 egyszerűsített IPA meghatározási módszer is pl. az evásoknak, kivásoknak, átalányadózóknak . De ebben a cikkemben próbáltam azzal foglalkozni, ami a többséget érinti jelenleg.

————————————————————————————————————————-

A fenti információ megjelenésének időpontja 2016.03.29., ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A bejegyzés azóta nem frissült.