Skip to content

Iparűzési adó előleg
fizetési határidő!

  • írta

Ugye tudod mit kell fizetned szeptember 15-én? Hát persze, iparűzési adó előleget. Idén ez a második, és ha nem vagy feltöltésre kötelezett, akkor egyben az utolsó fizetendő az önkormányzat felé.iparűzési adó

Azt tudod, hogy miért annyi amennyi? Fogalmad sincs? Akkor jól figyelj!

Ahogyan a társasági adó rendszere, úgy az iparűzési adó is előleg rendszerben kerül befizetésre, bár a számítási módszere és fizetési határideje teljesen eltérő attól. Mindig az előző év eredményét veszik alapul az előleg kiszámításánál. Persze erről lehetne vitatkozni, hogy mennyire humánus ez a módszer, de bejegyzésemnek most nem ez a célja. Sokkal inkább az, hogy veled, vállalkozóval is megtanítsam, hogyan kell kiszámítani.

Ne aggódj, nem nagy ördöngösség!

Amikor elkészül az előző évi beszámolód (legkésőbb május 31. ugyebár), akkor kijön benne az arra az évre aktuális IPA. Mivel ez év március 15-én már fizettél előleget, így azt ki kell vonni a tavalyi kötelezettségből, és a maradékot kell most szeptemberben befizetned. Így praktikusan 2014-ben pontosan annyi előleget fizetsz, amennyi a 2013-as IPA-d volt. Ugye milyen egyszerű? A 2015. márciusi előleget pedig úgy kapod meg ha a 2013. évi IPA-t elosztod kettővel.

Nézzünk egy konkrét példát: Ha mondjuk a 2013. évi kötelezettség 39.000 Ft-ra jött ki, és a 2014. márciusi előleged 15.000 Ft volt, akkor most szeptemberben 24.000 Ft-ot kell még befizetned előleg címén, 2015. márciusában pedig 19.500 Ft-ot.

Ezeket az adatokat egyébként az IPA bevallás elkészítésekor be is kell írni tájékoztató adatként, tehát már akkor kiszámításra kerültek. Szóval ha kaptál belőle egy példányt a könyvelődtől, akkor most csak előveszed, és szépen össze tudod hasonlítani, hogy az önkormányzat levelében is ez az összeg szerepel-e. Persze ha helytelenül kerültek be az adatok, akkor azt hivatalból automatikusan javítani fogják. Plusz ha volt esetleg tartozásod, akkor azt is hozzáadják.

————————————————————————————————————————-

A fenti információ megjelenésének időpontja 2014.09.08., ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A bejegyzés azóta nem frissült.

A blogbejegyzés tartalma semmiképpen sem minősül adótanácsadásnak, az kizárólag segítséget nyújt számodra abban, hogy kiigazodj a felmerülő kérdésekben. Ha a saját vállalkozásodra vonatkozó egyedi kérdésed merülne fel, akkor érdemes eljönnöd hozzám egy konzultációra.