Skip to content

Katások és a nyugdíj

  • írta

A katás adózási mód rendkívül sok előnyt nyújt sokak számára már lassan 10 éve, 2013. óta. Viszont az előnyei mellett vannak bizony hátrányai is.

Ezek közül egyik és véleményem szerint a legfontosabb nem más mint a pénzbeli ellátások kérdése, vagyis az a szituáció, amikor az államnak valamilyen összeg alapján kifizetést kell teljesítenie számunkra (pl. táppénz, CSED, GYED, nyugdíj). Aki jelenleg, 2022-ben 50e Ft tételes adót fizet havonta, annak a biztosítási alapja 108.000 Ft, aki 75e Ft-osat, annak pedig 179.000 Ft. Magyarul ez azt jelenti mintha egy katásnak ennyi lenne a bruttó bére, amiből az állam az ellátásokat számolja a fenti esetek bármelyikében. Szépen látjuk, hogy most már a magasabb sem eléri el a minimálbért (2022: 200.000 Ft), a kisebb pedig éppen csak annak felét. Sajnos rettenetesen kinyílt az olló az évek során a KATA és a minimálbér járuléka között, ezért is érezheti egy főállású vállalkozó annyira kedvezőnek ezt az adózási módot.

katások és a nyugdíj

Előrebocsátom, hogy én nem vagyok nyugdíjszakértő, tehát a nyugdíj kiszámításában nem tudok Neked segíteni. Viszont szeretnék ezzel a cikkemmel tisztázni néhány tévhitet a téma kapcsán.

A legismertebb tévhit egyébként az, hogy egy katás év nem egy ledolgozott évnek minősül. A szolgálati idő számításánál, vagyis hogy jogosult vagy-e egyáltalán nyugdíjra, pl. megvan-e nőként jelenleg a 40 év, vagy 65 éves korunkban a minimálisan szükséges 20 ledolgozott év, ott egy katás év egy ledolgozott évnek számít. Tehát ebben NINCS arányosítás! Viszont a törvényben van egy másik „szolgálati idő” fogalom is, ami már a nyugdíj számítására vonatkozik. Ott a nettó átlagkereset számításánál nem elég, hogy rossz egy 50ezres katás biztosítási alapja, de mivel arányaiban még a minimálbért se éri el egyik évben sem, ezért ezekre az évekre egy rosszabb szorzót kap, és így nagyon lehúzza majd a nyugdíj végső összegét.

A 75e Ft-nál ugye az arányosítás az idei évig fel sem merült, hiszen annak alapja eddig elérte a mindenkori minimálbért, mostantól viszont itt is érdekes lesz a dolog. De hogy megéri/megérte-e valakinek ezzel a 25e Ft-tal többet fizetni az állam felé, az egy jó kérdés. Az én véleményem az, hogy aki a következő néhány évben vonul nyugdíjba, annak talán megérheti. Viszont a nyugdíjszakértők általános véleménye is az, hogy jobban járnak a katások, ha ezt a havi 25e Ft-ot inkább valamilyen öngondoskodási célú megtakarításba fektetik be (csak mert onnan vissza is fogják kapni!).

Jelenleg egyébként háromféle államilag elismert és támogatott nyugdíjcélú megtakarítás áll rendelkezésünkre:
1. az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP),
2. a nyugdíjbiztosítás,
3. valamint a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ).

Ezekhez egyébként kapcsolódik egy 20%-os adókedvezmény is, de kizárólag az SZJA rendszerében. Ha valaki csak katás jövedelemmel rendelkezik és semmi mással, akkor ugye ettől a jóváírástól elesik. A nyugdíjbiztosítás esetén viszont van egy jó lehetőség, amit sokan nem ismernek. Ez pedig az, amikor elválik egymástól a biztosított és a szerződő fél. A biztosított lehet a katás személy, és ekkor ő lesz a biztosítás kedvezményezettje, a szerződő fél pedig lehet egy másik illető, pl. családtag. A szerződő fél köti meg a szerződést, ő fizeti a biztosítást, és ha van SZJA-s jövedelme, akkor a 20%-os adójóváírást is igénybe veheti. Ez egyébként jelenleg egy teljesen törvényes és szabályos lehetőség. Ha módod van rá, nyugodtan élj vele!

Egyébként pedig én azt gondolom, hogy mindenkinek öngondoskodnia kell, ha nyugdíjasként nem szeretne éhen halni, de a katásokra ez hatványozottan igaz! Hiszen a kedvező adózási módnak ára van, amit majd nyugdíjas éveinkben fizetünk meg. De a jó hír, hogy erre tudatosan készülhetünk már most, ha tisztában vagyunk a fenti szabályokkal.

Az online KATA tanfolyamon pedig nem csak az ehhez hasonló elméleti szabályokat ismerheted meg, hanem a katás adminisztráció csínját-bínját is képernyővideós leckéken keresztül. Gyere és csatlakozz a most induló kurzushoz (VIGYÁZAT: évente csak 2x van ilyen lehetőség!)!

—————————————————————————————————

A fenti információ megjelenésének időpontja 2021.02.28., ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A bejegyzés 2022.02.28-án frissült.

A blogbejegyzés tartalma semmiképpen sem minősül adótanácsadásnak, az kizárólag segítséget nyújt számodra abban, hogy kiigazodj a felmerülő kérdésekben. Ha a saját vállalkozásodra vonatkozó egyedi kérdésed merülne fel, akkor érdemes eljönnöd hozzám egy konzultációra.

Azt hittem, rendbe akarod tenni a katás vállalkozásod adminisztrációját.
Most mégsem?

Ez is egy döntés… de biztosan vállalod a következményét:
egy NAV ellenőrzés alkalmával indokolatlan kockázatnak és idegeskedésnek teszed ki magad?
Vagy mégsem?

Egy pipálható ellenőrző listával tudok neked segíteni.

Bővebb információt szeretnék a cheklistáról!