Skip to content

Katások is igényelhetnek vissza áfát?

  • írta

Számtalan katás kérdésbe futok bele nap mint nap, főleg most hogy 12 millióra emelték a kata éves bevételi határát, azaz eddig fizetjük a tételes adót és felette van csak a +40% kata. Tegyünk rendet most egy kicsit a fejekben kata-áfa témakörben!

Katások is igényelhetnek vissza áfát?

A címben szereplő kérdésre egyébként az egyszerű válasz az, hogy: „Persze, ha áfás!” De olvass tovább, mert a kata mellett az áfáról is sok hasznosat megtudhatsz ebben a bejegyzésben!

Nagyon fontos, hogy a KATA egy adózási mód, ami válaszható. Többségében egyéni vállalkozók és betéti társaságok választják, de egyéni cégek és közkereseti társaságok is élhetnek ezzel a lehetőséggel. Az áfa pedig egy adó (ami alap esetben 27%), ami alól csak akkor tud a nagy többség mentesülni, ha alanyi mentességet választ az elején (vagy év végén a következő évre, ha tudja teljesíteni a feltételét), vagy ha esetleg olyan tevékenységet végez, ami „tárgyi mentes”, azaz maga a tevékenység mentesül az áfa alól. Ez utóbbiból már egyre kevesebb van, tipikusan ilyen a biztosítós tevékenység, az akkreditált oktatás, humán-egészségügy stb.

Szóval egy katás egyéni vállalkozó vagy Bt lehet alanyi mentes, de akár áfás is. Persze mivel a katások többnyire szellemi tevékenységet végzők, akiknek nagyon kevés a költségük, ráadásul nagyrészt magánszemélyeknek értékesítenek, ezért számukra teljesen tökéletes az alanyi mentesség is. Viszont ha cégek a vevőink, akkor sokszor elvárják tőlünk, hogy áfásak legyünk, vagy legalábbis nem veszítünk semmit azzal se ha áfásak vagyunk, hiszen ők kifizetik nekünk a nettó + áfát, nincs ezzel semmi probléma.

2016-ban az alanyi mentesség és a kata bevételi határa is egyaránt 6 millió forint volt. Talán ezért is mosódott össze ez a két fogalom sokak fejében. 2017-ben az alanyi mentesség értékhatárát 8 millióra, a katáét 12 millióra emelték.

UPDATE: 2019. január 1-jétől az alanyi mentesség éves értékhatára is 12 millió forintra emelkedik. Azt se feledd, hogy ha 2018-ban sem érte el az árbevételed a 12 millió forintot, akkor most lehetőséged van áfáról alanyi mentességre váltani, még akkor is ha csak az elmúlt hónapok valamelyikében értékhatár átlépés miatt kerültél áfába! 😉

Hogy ez mit jelent pontosan?

Annyit, hogy aki alanyi mentes és az is szeretne maradni, az az eddigi 8 helyett 2019-ben már 12 millió forint bevételig nyújtózkodhat, hiszen felette már áfa körbe kell lépnie, és ott is kell maradnia a következő két adóévben is. Valamint már a +40%-os különadó (százalékos kata) is befigyel.

Aki áfás, az áfát számít fel a kiállított számláiban a nettó árbevételére, és ilyenkor természetesen az áfás költségei áfa tartalmát visszaigényelheti, azaz levonásba helyezheti a fizetendővel szemben. Ez azt jelenti, hogy nekik időszakonként áfa bevallást kell beküldeni, és abban az időpontban áfafizetési határidő is van. Ehhez sokszor célszerű inkább könyvelő segítségét igénybe venni, mert nem biztos, hogy mindenki tisztában van az áfalevonhatóság pontos szabályaival (mikor, minek az áfáját vonhatjuk le, mert azért az nem olyan egyszerű, van számos kivétel szabály). Illetve tudni kell, hogy a 2015. januárja óta indult vállalkozások már havi áfásak, régebben az indulók negyedévesek voltak. Egyébként az áfa gyakoriságot nem induló vállalkozásoknál ilyenkor januárban határozza meg a NAV és attól függ, hogy mennyi áfát fizetett  összesen valaki két évvel korábban. Aki eléri az 1 millió forintot, az havi, a 250.000 forintot, az negyedéves bevalló lesz, ez alatt pedig éves gyakoriságúvá válunk.

Kíváncsi vagy rá mi az a 3 hiba, amit nem szabad elkövetnie egy katásnak? Akkor szerezd meg erről szóló tanulmányomat itt:

————————————————————————————————————————-

A fenti információ megjelenésének időpontja 2017.01.08., ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A bejegyzés 2018.12.16-án frissült.

A blogbejegyzés tartalma semmiképpen sem minősül adótanácsadásnak, az kizárólag segítséget nyújt számodra abban, hogy kiigazodj a felmerülő kérdésekben. Ha a saját vállalkozásodra vonatkozó egyedi kérdésed merülne fel, akkor érdemes eljönnöd hozzám egy konzultációra.

Azt hittem, rendbe akarod tenni a katás vállalkozásod adminisztrációját.
Most mégsem?

Ez is egy döntés… de biztosan vállalod a következményét:
egy NAV ellenőrzés alkalmával indokolatlan kockázatnak és idegeskedésnek teszed ki magad?
Vagy mégsem?

Egy pipálható ellenőrző listával tudok neked segíteni.

Bővebb információt szeretnék a cheklistáról!