Skip to content

Miért nem rendelkezhetnek a katások az 1%-ról?

  • írta

Ismét év eleje van, és lassan kezdődik az SZJA bevallási dömping. Ebben a bejegyzésben nézzük meg, hogy mi a helyzet a katásokkal SZJA fronton.

katások SZJA bevallása

A főállású katások 50.000 Ft-ot fizetnek havonta az államnak, ami az év végi adók egy része mellett  (az iparűzési adót pl. nem!) kiváltja a havi járulékaikat is. De mivel ez egy massza, így nincs benne nevesítve, hogy mennyi ebből a nyugdíjjárulék, egészségbiztosítási, munkaerő-piaci járulék, személyi jövedelemadó, szociális hozzájárulási adó. Tehát mivel nekik praktikusan nincs SZJA köteles jövedelmük, így kapásból el is esnek minden olyan „jótól”, mint amilyen a családi adókedvezmény, SZJA 1+1% felajánlása stb. Ugyanilyen helyzetben vannak egyébként az evások is.

Nézzünk egy példát arra, hogy ha valaki 3 gyermeket egyedül nevelő szülőként vállalkozik hogyan jár jobban havi járulékok tekintetében. Tegyük fel, hogy főállású egyéni vállalkozó az illető, és választania kell, hogy katás legyen vagy a normál költségelős modellt válassza.

Ez utóbbi esetben képbe kerül nála a minimális járulékfizetés, ami az idei 195.000 Ft-os garantált bérminimumra vetítve 73.613 Ft munkavállalói járulékból (SZJA-val együtt) és 38.391 Ft-nyi munkaadói járulékból tevődik össze. Tehát 112.004 Ft-ot kellene neki havonta fizetnie. Viszont ha igénybe veszi a családi adó- és járulékkedvezményt a 3 gyermekére tekintettel, akkor a bruttó béréből levont járulékok csak 4.388 Ft-ot tesznek ki (tehát a nettó bére 190.612 Ft lesz). Persze a munkaadói járulékból nem tud érvényesíteni kedvezményt, az marad 38.391 Ft, tehát összesen neki a havi fizetendő járuléka ebben az esetben 42.779 Ft lesz. Ez kevesebb mint az 50.000 Ft-nyi KATA, igaz? Tehát simán mondhatjuk, hogy neki érdemesebb ezt választani. Persze ezt nem lehet minden 3 gyermeket nevelő esetében csak úgy kijelenteni, amíg nem vizsgáltuk meg, hogy esetleg meg tudja-e osztani a kedvezményt házastárssal/élettárssal, annak mennyi a keresete, van-e esetleg egyéb SZJA köteles jövedelmünk (ingatlan bérbeadás, ingatlan vagy ingóság értékesítés stb.). Illetve a döntésnél mindenképpen figyelembe kell venni a bevételek és költségek alakulását is, hiszen magas nyereségszint mellett nem szabad megfeledkezni a kata azon előnyéről sem, hogy egyéni vállalkozóknál az év végi nyereségre fizetendő 9 + 32,5%-ot is kiváltja.

+ 1 TIPP: Sokszor kérdezik tőlem, hogy ugye katásoknak nem kell beadni az ’53-as SZJA bevallást, ha nincs más jövedelmük? Erre a válaszom minden esetben az, hogy elvileg a nullás bevallást nem feltétlenül kell beküldeni, viszont biztos ami biztos alapon inkább nullásan is küldjük be május 20-ig (2019. előtt ennek határideje február 25. volt)! Miért? Mert sose tudhatjuk, hogy mondjuk 2 év múlva egy nemleges adóigazolás vagy jövedelemigazolás igénylésénél nem fogják-e hiányolni az elmaradt SZJA bevallásokat (még akkor is ha nullásak). Tehát a jövőbeni kellemetlenségek elkerülése érdekében inkább szánjunk rá most 5 percet, és készítsük el nullásan is.

Kíváncsi vagy rá mi az a 3 hiba, amit nem szabad elkövetnie egy katásnak? Akkor szerezd meg erről szóló tanulmányomat itt:

————————————————————————————————————————-

A fenti információ megjelenésének időpontja 2016.01.30., ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A bejegyzés 2019.07.15-én frissült.

A blogbejegyzés tartalma semmiképpen sem minősül adótanácsadásnak, az kizárólag segítséget nyújt számodra abban, hogy kiigazodj a felmerülő kérdésekben. Ha a saját vállalkozásodra vonatkozó egyedi kérdésed merülne fel, akkor érdemes eljönnöd hozzám egy konzultációra.

Azt hittem, rendbe akarod tenni a katás vállalkozásod adminisztrációját.
Most mégsem?

Ez is egy döntés… de biztosan vállalod a következményét:
egy NAV ellenőrzés alkalmával indokolatlan kockázatnak és idegeskedésnek teszed ki magad?
Vagy mégsem?

Egy pipálható ellenőrző listával tudok neked segíteni.

Bővebb információt szeretnék a cheklistáról!