Skip to content

Netes kereskedelem = webshop?

  • írta

Van pár félreértés az internetes értékesítés körül, ezeket szeretném tisztázni mai blogbejegyzésemben.

internetes kereskedelem

1. tévhit: internetes értékesítés = webáruház/webshop

Tevékenységi kör szempontjából nincs semmi különbség a webshop és egy egyszerű bemutatkozó (landing) oldal között, ahol meg is lehet rendelni 1-1 terméket/szolgáltatást esetleg. Mindkettőt ugyanazon 4791(01)-es „Csomagküldő, internetes kiskereskedelem” tevékenységi kör alá sorolják. Tehát ha csak egyetlen e-book-ot árulunk az oldalunkon, már az is netes kereskedelemnek minősül, ha letölthető tananyagot vagy online tanfolyamot, esetleg Skype konzultációt, az is, és persze a normál webshop is (ahol van kosár funkció). Egyáltalán nem az a lényeg, hogy online vagy fizikai termékről/szolgáltatásról van szó, a fizetés módja se számít, hanem maga a megrendelési/megjelenési felület. Például van egy tréning, amit hirdetünk a neten, erre neten/e-mailben/telefonon lehet jelentkezni, és mondjuk a résztvevők készpénzben fizetnek a helyszínen. Ebben az esetben is szükségünk van a fentebb említett tevékenységi körre.

2. tévhit: szigorú engedélyezési feltételei vannak

A 4791(01)-es tevékenység nem engedélyköteles, de ha elkezdünk ezen címszó alatt értékesíteni, akkor be kell jelentenünk a székhely szerinti jegyzőnél. Ha webáruházunk van, akkor arra természetesen egyéb “procedúrák” is vonatkoznak pl. ÁNTSZ, fogyasztóvédelem stb., de ezek már meghaladják az én hatáskörömet is, és sokszor jogi szakember segítségét kívánják. A jegyzőnél való bejelentést egyébként gyakorlatilag az illetékes önkormányzat hatósági osztályán lehet elintézni személyesen egy nyomtatvány kitöltésével, ahol be kell írni, hogy melyik weboldalon és pontosan mit értékesítünk. FIGYELEM, ez nem keverendő össze az egyéni vállalkozók okmányirodai nyomtatványával, amit az ügyfélkapun keresztül küldünk!

3. tévhit: pénztárgép kell

Nem, nem kell pénztárgép, ha nincs nyílt árusítást végző üzletünk. Tehát ha a neten keresztül tudják megrendelni a termékeket, és van is átvételi pontunk, de ott nem lehet a polcról választani, csak előzetes rendelés alapján átvenni a terméket, akkor nem vagyunk kötelezettek pénztárgép üzemeltetésére. Természetesen ugyanez vonatkozik arra is, ha telefonon vagy e-mailben rendelnek a weboldalunkon található termékből.

TIPP: Kihelyezhetsz egy számítógépet az üzlet egyik sarkába, ahol akár rendelhetnek is a betérők. Vagy kiválthatod az online kasszát azzal is, ha minden készpénzes értékesítésről számlát állítasz ki, majd azokat havonta a tárgyhót követő hónap 15-ig lejelented a PTGSZLAH nyomtatványon a NAV felé.

————————————————————————————————————————-

A fenti információ megjelenésének időpontja 2015.06.14., ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A bejegyzés azóta nem frissült.

A blogbejegyzés tartalma semmiképpen sem minősül adótanácsadásnak, az kizárólag segítséget nyújt számodra abban, hogy kiigazodj a felmerülő kérdésekben. Ha a saját vállalkozásodra vonatkozó egyedi kérdésed merülne fel, akkor érdemes eljönnöd hozzám egy konzultációra.