Skip to content

Tanfolyamok számlázása

  • írta

Minap ismét belefutottam a kérdésbe, hogy hogyan is számlázunk oktatást, ráadásul mi van, ha mindezt külföldre kell megtennünk? Akkor most tegyük tisztába a dolgokat ennek kapcsán is!

tanfolyamok számlázása

Régebben sokféle oktatási tevékenység áfa mentes volt, ma már kizárólag csak az ami akkreditációhoz kötött. Ezt sokan nem tudják, így gyakran belefutunk még abba, hogy a nagy többség azt hiszi, bármilyen oktatást számlázhat áfamentesen. Szóval a hobbi és online tanfolyamok egyértelműen áfásak, ami Magyarországon 27%. Ha valaki alanyi adómentes (mert indulóként vagy decemberben választotta, hogy az legyen), akkor magyarországi és harmadik országbeli vevőjének természetesen mentesen állítja ki a számlát, nincs áfa. Tehát ha 5.000 Ft-ot számlázunk (akár magánszemélynek, akár másik vállalkozásnak), akkor az áfához AM-t írunk vagy kihúzzuk, így a nettó és bruttó összeg is azonos lesz.

Mielőtt még megkérdeznéd, hogy mi a helyzet a katásokkal. Ugyanez! Hiszen a kata csak egy választható adózási forma, ami ráadásul teljesen függetlenül mozog az áfa kérdéskörétől. Egy katás is lehet áfás, és egy nem katás is lehet alanyi mentes!

Nézzük, meg, hogy mi a helyzet az online tanfolyamokkal, ami az oktatási tevékenység csak egy szűkebb része! Itt bizony közel sem olyan egyszerű a dolog mint hinnénk, ugyanis képbe kerülhet az, hogy nem csak magyarországi vevőink lesznek, hanem külföldiek is, és itt EU-s magánszemély vásárlók esetén 2015. január 1-jétől nagyon meg van kavarva a dolog. Ugyanis az elektronikus szolgáltatásokra új szabályozás vonatkozik ilyen téren. Tehát ha nem fizikai terméket árulsz, hanem online cuccot (pl. e-book, online tanfolyam stb.), és azt egy EU-s magánszemély veszi meg, akkor az 5.000 Ft-ra fel kell számítanod az ő országa szerinti áfát (ha áfás vagy, akkor értelemszerűen a 27% helyett az ő áfáját), és még a MOSS rendszerbe is be kell regisztrálnod (ezt itt tudod megtenni az EU-s sémánál: moss.nav.gov.hu), hogy aztán ezt be tudd vallani és fizetni. TIPP: lehetőleg kérjünk mindenkitől akitől csak lehet magyar számlázási címet!

Nézzük mi a helyzet ha az EU-s külföldi vevő szintén vállalkozó (közösségi adószámmal, amit itt tudsz ellenőrizni: http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/vatResponse.html). Ekkor első lépés, hogy neked is legyen EU-s adószámod. Utána a számlára szintén 5.000 Ft-ot írsz, de már nem alanyi mentesként jelölöd, hanem közösségi értékesítésként (ez azt jelenti, hogy neki a saját országában majd szépen fel kell számítani a saját áfáját, meg le is vonhatja, ha tudja). Ebben az esetben két plusz bevallást is kell adnod. Egyik a rendkívüli havi áfa bevallás (idén 1565), a másik az összesítő nyilatkozat (idén 15A60), amit minden olyan hónapra be kell adni, amikor volt ilyen. Ráadásul mindez, amit itt leírtam a közösségi értékesítésekről igaz fordított esetben is, vagyis ha közösségi beszerzésünk van (pl. egy Facebook vagy AdWords számla is ezt keletkezteti). De erről ebben a cikkemben írtam bővebben.

————————————————————————————————————————-

A fenti információ megjelenésének időpontja 2015.04.05., ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A bejegyzés azóta nem frissült.

A blogbejegyzés tartalma semmiképpen sem minősül adótanácsadásnak, az kizárólag segítséget nyújt számodra abban, hogy kiigazodj a felmerülő kérdésekben. Ha a saját vállalkozásodra vonatkozó egyedi kérdésed merülne fel, akkor érdemes eljönnöd hozzám egy konzultációra.