Skip to content

4 katás tévhit

  • írta

Nézzünk meg néhány tipikus tévhitet, ami rendre előfordul a KATA adónem kapcsán!

1. Tényleg ugyanannyi az iparűzési adó 6-8-12 milliónál is?
2. Ha szüneteltetem a katát, akkor a 3 milliós határ is arányosan alacsonyabb lesz?
3. Ha máshova is számlázok akkor már nincs gond a bújtatott munkaviszonnyal.
4. Katásként tényleg teljes felelősségem van?

4 katás tévhit

És akkor jöjjenek a válaszok ezekre szép sorjában:

1. Ha a fix (tételes) iparűzési adót választja valaki, akkor mindig 2,5 milliós adóalapra számolódik neki az IPA (2%-os településeken ez 50e Ft/év, idén még a fele), és ettől függetlenül lehet sokkal, de sokkal több bevétele is. Szellemi tevékenység esetén ez már 3.125e Ft felett is megéri, nem beszélve akkor azokról, akik akár 15-20 milliót számláznak ki katásként. Gondolj csak bele, hogyha telibe az árbevételre jönne a 2%-is iparűzési adó, akkor az ilyen összegek esetén mennyi lenne! Persze, ha valakinek vannak anyagjellegű költségei, amik levonhatóak a főszabály szerint, akkor érdemes matekozni. 😉

2. A 20221-től bevezetett egy adóalanytól származó 3 milliós bevétel nem arányosodik sehova sem. Ha bármikor év folyamán elérjük azt, akkor felette jön a 40%-os százalékos kata, ha nem érjük el, akkor nincs ilyen különadó.

3. Szerintem ez az egyik leggyakoribb tévhit. A „vélelmezett munkaviszony” szabálya ugyanis az összes 1 millió feletti partner esetében képbe kerül továbbra is, akárhány ilyen partnere is van egy katás vállalkozónak. Mindegyik esetében tudnia kell a katásnak a törvény szerinti 7 feltételből legalább kettőt teljesítenie! Persze van egy olyan pont is, ami arról beszél, hogy a bevételének legalább 50%-a mástól származik. Tehát ha több vevőnk van, akkor nagyobb eséllyel tudjuk legalább ezt a pontot teljesíteni. De ugye akkor is maradhat olyan partnerünk, akitől a bevételünk több mint fele jön, és ekkor másik két teljesíthető feltétel után kell néznünk.

4. Nem a KATA mint adózási mód határozza meg a felelősség kérdését! Hanem egyéni vállalkozóként mindenkinek teljes/korlátlan felelőssége van, akár katás, akár átalányadózó, akár normál SZJA szerint adózik. Betéti társaság esetén pedig azt kell tudni, hogy a beltagnak van ilyen felelőssége, a kültag csak a betett pénzét bukhatja el. Katás tag pedig ugye a bel- és a kültag is lehet, feltéve hogy nem katázik az illető ugye máshol.

Ha kíváncsi vagy további hasznos tippekre, infókra, és a katás adminisztráció teljes gyakorlatát is szeretnéd megtanulni, akkor jelentkezz az online KATA tanfolyamom most induló kurzusára (VIGYÁZAT: évente csak 2x van ilyen lehetőség!)!

—————————————————————————————————

A fenti információ megjelenésének időpontja 2022.02.28., ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A bejegyzés azóta nem frissült.

A blogbejegyzés tartalma semmiképpen sem minősül adótanácsadásnak, az kizárólag segítséget nyújt számodra abban, hogy kiigazodj a felmerülő kérdésekben. Ha a saját vállalkozásodra vonatkozó egyedi kérdésed merülne fel, akkor érdemes eljönnöd hozzám egy konzultációra.

Azt hittem, rendbe akarod tenni a katás vállalkozásod adminisztrációját.
Most mégsem?

Ez is egy döntés… de biztosan vállalod a következményét:
egy NAV ellenőrzés alkalmával indokolatlan kockázatnak és idegeskedésnek teszed ki magad?
Vagy mégsem?

Egy pipálható ellenőrző listával tudok neked segíteni.

Bővebb információt szeretnék a cheklistáról!