19 máj

Bérbeadás speciális adózási kérdései

Te Jó néhány speckó kérdést kaptam ingatlan bérbeadással kapcsolatban.

Te például tudod, hogy mi változott az ingatlan bérbeadás kapcsán idén?

És azt, hogy hogyan kell akkor most eljárni a rezsi kapcsán?

Valamint, hogy mikor milyen költségelszámolási nyilatkozatot tehetsz?

Ebben a Titkos éjjeli tippekben ilyen és hasonló kérdésekre válaszoltam:

————————————————————————————————————————-

A fenti információ megjelenésének időpontja 2019.05.06., ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A bejegyzés azóta nem frissült.

12 máj

MLM-esek adózása

MLM-es bizniszben vagy, és kérdéseid merültek fel, hogy megfelelően adózol-e ezen jövedelmed után?

Külföldről érkezik jövedelmed, és nem tudod hogy vall be vagy hogy számlázd ki?

Mi a helyzet ha katás vagy/leszel, de túllépnéd a keretedet?

Ilyen és hasonló kérdéseket beszéltünk át ebben az élő videóban!

————————————————————————————————————————-

A fenti információ megjelenésének időpontja 2019.04.23., ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A bejegyzés azóta nem frissült.

28 ápr

E-papír felület kezelése

Ha te is belefutottál már, hogy egy hivatal azt kérte tőled, elektronikusan e-papírként küldj neki válaszlevelet, és fogalmad sem volt, hogy hol is van ez a felület, és hogyan is kellene használni, akkor ez a videó segítségedre lesz!

Mivel most már szinte minden adózó és a hivatalok is elektronikus ügyintézésre kötelezettek, ezért ez egyre gyakoribb jelenség így 2019-ben hazánkban.

Ebben a képernyő-videóban lépésről-lépésre megmutatom a kezelését, ami nem is akkora ördöngösség mint elsőre tűnik:

————————————————————————————————————————-

A fenti információ megjelenésének időpontja 2019.04.28., ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A bejegyzés azóta nem frissült.

21 ápr

Élelmiszerlánc-felügyeleti díj tudnivalói

Tudod, hogy ha bármilyen szinten is élelmiszerrel, mezőgazdasággal vagy állattenyésztéssel kapcsolatos a bizniszed, akkor élelmiszerlánc-felügyeleti díjat kell fizetned?

Mennyi a mértéke is és milyen határidővel kell bevallani és fizetni? Kiderül ebből a “Titkos éjjeli tippek” adásból!

Ráadásul hoztam érdekes és extrém példákat is, amikor egyébként lehet eszedbe se jutna, hogy képbe kerül ez a kötelezettség.

Volt egy régebbi blogbejegyzés a témában, amit ennek kapcsán most frissítettem: https://szampatikus.hu/elelmiszerlanc-felugyeleti-dij/

————————————————————————————————————————-

A fenti információ megjelenésének időpontja 2019.04.08., ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A bejegyzés azóta nem frissült.

14 ápr

Nyugdíjas munkavállalók

Te tudod, hogy mi változott a nyugdíjasok foglalkoztatásában 2019. január 1-jétől?

És azt tudod, hogy mi van a nyugdíjas megbízási díjas ügyvezetőkkel, vagy épp a tagi jogviszonyosokkal, akik saját cégükben dolgoznak?

Ha nem, akkor ez a “Titkos éjjeli tippek” adásom pont Neked szól.

A nyugdíjasok és a vállalkozás témakörben is volt már videóm, amit itt találsz: https://szampatikus.hu/nyugdijasok-es-a-vallalkozas/

————————————————————————————————————————-

A fenti információ megjelenésének időpontja 2019.03.25., ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A bejegyzés azóta nem frissült.

07 ápr

Last minute KATA segítség

Február 25. éjfél volt a 18KATA bevallás határideje. Előtte úgy döntöttem, hogy még az utolsó pillanatban válaszolok a kérdéseitekre.

Mivel sok jó kérdés érkezett, ezért a jövőre nézve érdemes visszanézni ezt a videót is és tanulni belőle:

A videóban említett online katás tanfolyamot pedig itt találod: http://go.szampatikus.hu/kata-tanfolyam

————————————————————————————————————————-

A fenti információ megjelenésének időpontja 2019.02.25., ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A bejegyzés azóta nem frissült.

17 Már

Márciusi határidők

Te tudod, hogy milyen határidők várnak rád márciusban?

Ebben a “Titkos éjjeli tippek”-ben ezekről a határidőkről beszéltem kicsit bővebben.

A videóben több blogbejegyzésre is hivatkozom. Ez az iparűzési adó számításának módszereit taglaló bejegyzésem, hátha jól jön még így május 31. előtt valakinek: https://szampatikus.hu/iparuzesi-ado-szamitas/

Ebben pedig megtalálod az előlegszámítás szabályát: https://szampatikus.hu/iparuzesi-ado/

A videóban emlegetett tréning részleteit pedig itt találod: https://szampatikus.hu/go/alapozo-trening

————————————————————————————————————————-

A fenti információ megjelenésének időpontja 2019.03.11., ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A bejegyzés azóta nem frissült.

09 Már

Bankszámlakivonat, az meg minek?

Az elmúlt hetekben rengeteg katás és nem katás vállalkozóval konzultáltam. Eközben rájöttem, hogy az emberek többségének fogalma sincs arról, hogy a bankszámlakivonatokat minimum le kellene menteni, ha már ki nem is nyomtatják.

Hogy miért? Erről volt szó ebben az élő adásomban:

————————————————————————————————————————-

A fenti információ megjelenésének időpontja 2019.02.11., ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A bejegyzés azóta nem frissült.

03 Már

Katás adószám törlés

Ma egy nagyon tanulságos történetet szeretnék veled megosztani, ami egy katás egyéni vállalkozóval történt.

Aki volt már nálam tréningen, az tudja, hogy mindig mindenkit óva intek a székhely-szolgáltatóktól. Ez az óvatosság nem alaptalan a részemről, mert több negatív kimenetelű esetet is láttam már. Viszont a legdurvábbal néhány hete szembesültem, amikor egyik kedves katás ismerősöm bevallásait segítettem elkészíteni, aki egyébként székhelyszolgáltatást vett igénybe már az alakulásától (2017. őszétől) kezdődően.

székhelyszolgáltatás

Már készen voltunk a NAV felé küldendő dolgokkal, amikor az iparűzési adót szerettük volna bevallani. Ekkor vettük észre az online felületen, hogy tavaly júliusban törölték a vállalkozás adószámát. Nagy volt az értetlenség, hiszen az illető semmit sem tudott az egészről, ráadásul azóta is úgy működött mintha élő adószáma lenne (szerződéseket kötött, számlákat állított ki stb.).

Rögtön elkezdődött a nyomozás, hogy vajon mi történhetett. Kiderült, hogy még május környékén kapott egy levelet a kerületi járási hivataltól, hogy jelenjen meg ellenőrzésre. Tudod, ez az az ellenőrzés, amikor leellenőrzik az egyéni vállalkozók végzettségi megfelelőségét, és a székhelyhasználat jogosultságát. Mivel a levél a székhely-szolgáltatóhoz érkezett, akik átvették, de nem szóltak erről a vállalkozónak, így nem tudott ugyebár az ellenőrzésen se megjelenni. A hivatal még nagyjából 2 hónapig várt, de mivel semmilyen hír nem érkezett, ezért kénytelenek voltak megszüntetni a vállalkozást. Sajnos erről ügyfélkapun semmilyen hivatalos értesítés sem érkezett.

Hangsúlyoznám, hogy röpke bejegyzésem nem a korrekt és megbízható székhelyszolgáltatók ellen irányul, akik átveszik és eljuttatják az ügyfél számára a leveleiket! Hanem a történet azon hatalmas tanulságára élezném ki a dolgot, hogy még mindig érdemes olyan címet bejegyeztetni székhelyként, ahol biztosított a levelek átvétele.

Ha pedig szeretnéd lecsekkolni, hogy katásként minden adminisztratív teendőt elintéztél-e, vagy segítséget szeretnél kapni, hogy milyen nyomtatványokat is kellene beküldened milyen határidőkkel, akkor Neked erre  a cheklistára van szükséged!

————————————————————————————————————————-

A fenti információ megjelenésének időpontja 2019.03.03., ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A bejegyzés azóta nem frissült.

10 feb

Sztornó és helyesbítő számlák

Mi a különbség a sztornó és helyesbítő számlák között? Azaz milyen esetben kell sztornó, és milyen esetben helyesbítő számlát készíteni?

Hogy alakulnak a dátumok rajtuk egy-egy meghatározott esetben?

Ha kíváncsi vagy, akkor ebből a videóból most választ kaphatsz ezekre a kérdésekre:

————————————————————————————————————————-

A fenti információ megjelenésének időpontja 2019.01.28., ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A bejegyzés azóta nem frissült.