Skip to content

5 kérdés – válasz, amit minden egyéni vállalkozónak tudnia kell

  • írta

Vannak olyan gyakran ismételt kérdések az egyéni vállalkozókkal kapcsolatban, amelyekkel szinte nap mint nap találkozom. Ezekből szemezgetek most ebben a blogbejegyzésben.

egyéni vállalkozó

Nézzünk először egy nagyon vicceset, amit egy olyan ember tett fel, akinek Bt-je van:

1. Az egyéni vállalkozóknak is van adószámuk mint a cégeknek?

Természetesen igen, ők is kapnak adószámot, hiszen ugyanolyan vállalkozások mint a cégek, csak őket a személyi jövedelemadó (esetleg EVA, KATA) törvény szabályozza és nem a számviteli és társasági adó törvény. Az egyéni vállalkozók adószáma általános esetben pillanatnyilag 6-ossal kezdődik, de vannak régiek és akik adószámos magánszemélyek voltak, azoknak kezdődhet 4, 5 és 7-essel is.

Jöjjön néhány általánosabb:

2. Egyéni vállalkozónak ugye nem lehet alkalmazottja?

Miért ne lehetne? Az egyéni vállalkozónak ugyanúgy lehet bejelentett munkaviszonyos, megbízási díjas alkalmazottja mint egy cégnek, sőt még egyszerűsített (régi nevén alkalmi) munkavállalót is foglalkoztathat. Ami számomra is nagy meglepetés volt, hogy még egy adószámos magánszemély is foglalkoztathat alkalmazottat.

3. Egyéni vállalkozók csak katások lehetnek?

Erről a tévhitről van egy komplett blogbejegyzésem itt. 😉

4. Minden esetben kötelező a vállalkozói bankszámla nyitása?

Alanyi adómentes egyéni vállalkozóknak nem kötelező, ők használhatnak sima magánszemélyes/lakossági bankszámlát is. Még akkor is ha pl. a MOSS rendszerbe regisztrálnak (ezzel kapcsolatban volt néhány telefonos köröm a NAV-val, de szerencsére most már ők is tudják ;)), vagy közösségi adószámot kérnek. Viszont a cégeknek minden esetben kötelező a cégbírósági bejegyzést követő 8 napon belül vállalkozói számlát nyitni, még akkor is ha alanyi mentesek. Illetve ha egy egyéni vállalkozó áfás, akkor neki is azonnal képbe kerül ez a dolog.

Jó tanács: Ha alanyi mentes egyéni vállalkozó vagy, akkor is célszerű elkülöníteni a vállalkozás pénzét a magánszemélyes pénzedtől. Ezt megteheted úgyis, hogy egy nyitsz egy alszámlát a meglévőhöz, vagy egy másik banknál egy másik magánszemélyes bankszámlát.

FRISS: 2018-tól NEM változott a dolog, tehát az alanyi mentes egyéni vállalkozóknak továbbra sem kell vállalkozói számlát nyitniuk! Tervben volt, de nem fogadták el ezt a változást. Szóval ne dőljünk be a banki ügyintézők próbálkozásainak! 😉

5. Csak a webshophoz kell felvenni az internetes, csomagküldő kiskereskedelmi tevékenységet?

Nem, bárminemű internetes értékesítéshez szükség van rá, még akkor is ha Facebook-on, vagy valamilyen netes piactéren (pl. Vatera, Meska, Etsy, eBay) értékesítesz. Erről és még két ezzel kapcsolatos tévhitről ebben a blogbejegyzésemben írtam bővebben.

————————————————————————————————————————-

A fenti információ megjelenésének időpontja 2018.03.11., ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A bejegyzés azóta nem frissült.

A blogbejegyzés tartalma semmiképpen sem minősül adótanácsadásnak, az kizárólag segítséget nyújt számodra abban, hogy kiigazodj a felmerülő kérdésekben. Ha a saját vállalkozásodra vonatkozó egyedi kérdésed merülne fel, akkor érdemes eljönnöd hozzám egy konzultációra.