Skip to content

Autóértékesítés adómentesen?

  • írta

Számomra is az újdonság erejével hatott, hogy 2014. április 21-től egy olyan módosítás került be az áfatörvénybe, aminek végre van értelme.

Autóértékesítés adómentesen

Eddig hatalmas káosz volt a személygépkocsik értékesítése terén. Igencsak nehéz volt követni, hogy mikor értékesítjük azt áfásan, mikor mentesen. Most viszont egészen letisztult a kép. Szinte hihetetlen, hogy amennyiben nem bérbeadásról van szó és nem autókereskedőről, akkor minden esetben adómentesen adhatjuk el a személygépkocsit. Mindegy, hogy az eladó adóalany-e vagy magánszemély, külföldi-e vagy sem, ha tárgyi eszközként használták az autót, akkor adómentesen kell azt kiszámlázni a vevő felé. Csak akkor kell áfásan, ha túlnyomórészt (a futásteljesítmény 90%-ában) bérbeadási célból hasznosították, valamint az autókereskedőknél találkozhatunk összetettebb esetekkel.

Ami még érdekesség, hogy ugye alanyi adómentes vállalkozó tárgyi eszköz értékesítésénél főszabály szerint nem járhat el alanyi adómentes minőségében, vagyis ilyenkor áfáznia kell, és erről rendkívüli havi áfa bevallást is be kell adnia. Viszont személygépkocsi értékesítését csak adómentesen végezheti (akár saját maga használta, akár bérbe adta).

+ egy tipp:
A 125 köbcentinél nagyobb motorkerékpárok értékesítésére sajnos nem alkalmazható ez a mentességi szabály, habár beszerzéskor ennek áfalevonását is tiltja a törvény. Ezek esetében mindig vizsgálni kell a szerzés körülményeit, hogy adóalanytól áfásan vagy pedig magánszemélytől áfa nélkül szereztük-e be anno.

————————————————————————————————————————-

A fenti információ megjelenésének időpontja 2014.08.26., ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A bejegyzés azóta nem frissült.

A blogbejegyzés tartalma semmiképpen sem minősül adótanácsadásnak, az kizárólag segítséget nyújt számodra abban, hogy kiigazodj a felmerülő kérdésekben. Ha a saját vállalkozásodra vonatkozó egyedi kérdésed merülne fel, akkor érdemes eljönnöd hozzám egy konzultációra.