Skip to content

Beszéljünk a béren kívüli
juttatásokról!

  • írta

béren kívüli juttatások adója végül is nem növekedett 2015-re (mint azt eredetileg tervezték), „csak” a keret csökkent. Konkrétan a kedvezményes adózás (35,7%) mellett adható juttatásokat (kivéve a SZÉP kártya) max. 200.000 Ft éves összegig adhatjuk, e fölött 450.000 Ft-ig ezen adómérték mellett adható még SZÉP kártya. Az összes többi juttatás (a keretösszeg túllépéseket is ideértve) már 51,17%-kal adózik. Ami még érdekesség, hogy diákoknak is adhatók béren kívüli juttatások, még akkor is ha nem mi vagyunk a munkáltató, tehát pl. csak béreljük őket egy iskolaszövetkezettől.

Cafetériával kapcsolatos változás még az is, hogy minden hónapban meg kell nézni minden egyes dolgozónál, hogy túllépte-e a keretet, mert ebben a hónapban meg kell fizetni az adókülönbözetet utána. Ezt eddig évente egyszer kellett rendezni (következő év május 31-ig).

béren kívüli juttatások

Biztosan hallottál róla tavaly, hogy az adómentes lakáscélú támogatást már hiteltörlesztésre is igénybe lehet venni. A támogatott célok kiegészültek 2015-től az akadálymentesítéssel is, tehát ha valaki ilyen célból vett fel hitelt, az is „játszik”. Egyébként ez egy rendkívül kedvező lehetőség, amin mindenkinek érdemes elgondolkodnia, hogy vajon igénybe tudná-e venni saját cégében, vagy tudná-e adni dolgozóinak, bár tény és való, hogy az adminisztrációja igen bonyolult, és alapos körültekintést igényel. De ha már ennél a témánál tartunk. Ha volt ilyened tavaly munkáltatóként, akkor ugye nem felejtetted el beszerezni a hitelintézeti igazolást, és az adatszolgáltatást 2015.01.31-ig a 14K37-es nyomtatványon?

Ha SZJA bevallással kapcsolatos kérdéseid merültek fel, akkor itt biztosan találsz megoldást.

————————————————————————————————————————-

A fenti információ megjelenésének időpontja 2015.03.08., ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A bejegyzés azóta nem frissült.

A blogbejegyzés tartalma semmiképpen sem minősül adótanácsadásnak, az kizárólag segítséget nyújt számodra abban, hogy kiigazodj a felmerülő kérdésekben. Ha a saját vállalkozásodra vonatkozó egyedi kérdésed merülne fel, akkor érdemes eljönnöd hozzám egy konzultációra.