Skip to content

Bt beltagja és a munkaviszony

  • írta

Szerinted Bt beltag vajon lehet munkaviszonyos? A kültag az okés, nem is kérdés.

Vizsgáljuk meg egy kicsit a témakört. Mióta 2012-ben bevezették a társas vállalkozók által fizetendő minimális járulék fogalmát, azóta egyértelműen a társas jogviszonyhoz képest a munkaviszony kedvezőbb foglalkoztatási forma. De sajnos sok esetben ez nem is lehetett választási opció. Azt tudjuk, hogy egyéni vállalkozónál nem tudunk ezzel mit kezdeni, valamint a régi Gt. a Bt beltagnál se engedte ezt a lehetőséget (kivéve ha a kültag volt az aláíró vagy két beltag volt). Az egyszemélyes Kft esetében is csak akkor volt lehetséges, ha azt a társasági szerződés külön megengedte (sajnos az egyszerűsített szerződésminták ezt nem tartalmazták).

Az biztos, hogy 2014. március 15-től a Bt beltagot is már ügyvezetőnek nevezzük, és az új Ptk. egyéb dolgokban is módosítja azért a Gt. szabályait. Konkrétan nem engedi, de nem is zárja ki a munkaviszony lehetőségét. Tehát a régiek szerint teljesen megfelelő megoldás, ha a társasági szerződésbe beleírjuk, hogy az ügyvezető feladatát munkaviszony keretében látja el.

A jó hír pedig, hogy március 15-től használható társasági szerződésminták tartalmazzák ezt a lehetőséget (Bt esetében is).

————————————————————————————————————————-

A fenti információ megjelenésének időpontja 2014.08.06., ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A bejegyzés azóta nem frissült.

A blogbejegyzés tartalma semmiképpen sem minősül adótanácsadásnak, az kizárólag segítséget nyújt számodra abban, hogy kiigazodj a felmerülő kérdésekben. Ha a saját vállalkozásodra vonatkozó egyedi kérdésed merülne fel, akkor érdemes eljönnöd hozzám egy konzultációra.