Skip to content

Élelmiszerlánc-felügyeleti díj

 • írta

2012-ben vezették be az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat, tehát nem „új” adóról van szó. Mégis májusban a sok bevallani való között egyáltalán nem csoda, ha néha el is feledkezünk ezen típusú kötelezettségünkről.

NÉBIH határidő

A jogszabály alapján a felügyeleti díjat a NÉBIH részére az alábbiakban felsorolt természetes személy vagy gazdálkodó szervezetnek kell fizetnie:

 • az élelmiszer-termelési, tenyésztési, kísérleti célból tartott állatokat forgalomba hoz,
 • élelmiszer-, takarmány-termelési célból termesztett növényt, vetőmagot, növényi terméket illetve az e törvény végrehajtására kiadott jogszabály szerinti szaporító és ültetési anyagot forgalomba hoz,
 • élelmiszer előállítását vagy forgalmazását végző élelmiszeripari vállalkozás, beleértve a vendéglátást és közétkeztetést (szerintem legtöbbünket pont a vendéglátóegységek oldaláról érint ez a díj),
 • nyilvántartott vagy engedélyezett takarmány-vállalkozás,
 • állatgyógyászati készítményt, állatgyógyászati terméket állít elő vagy, forgalomba hoz,
 • engedélyköteles terméket, illetve a 2003/2003/EK rendelet szerinti EK-műtrágyát állít elő, vagy forgalomba hoz,
 • állati eredetű melléktermék kezelését, felhasználását, további feldolgozását, szállítását végzi, vagy az ezekből származó terméket forgalomba hoz,
 • élőállat szállítást végző vállalkozást, továbbá élőállat-szállító járművek mosását és fertőtlenítését végző helyet, az idegen állományból származó állatok fogadására kiválasztott elkülönítőt (karantént), állatrakodót, gyűjtőállomást, kereskedői telepet, etető-itató állomást, pihentető állomást, állatvásárt üzemeltet,
 • szaporítóanyag előállítást és tárolást végez,
 • nyilvántartott vagy engedélyezett laboratóriumot üzemeltet,
 • állategészségügyi szolgáltató létesítményt üzemeltet, az állatok jelölésére szolgáló eszközt forgalomba hoz.

Meglepetésünkre simán adóalannyá válik például:

 • az autómosó, ha olyan autót is mosnak, akik élő állatot is szállítanak,
 • a fuvarozó, ha állati eredetű terméket is szállít,
 • a mozi, aki egyben büfét is üzemeltet,
 • az irodaszer kereskedés, akinek a termékei között pl. az ásványvíz vagy a kávé is szerepel.

A lényeg, hogy mindenkinek fizetnie kell ezt a díjat, aki kapcsolatba kerül növényekkel, állatokkal és bármilyen élelmiszerrel a tevékenysége folyamán, és abból árbevételt szerez. Van egy táblázat, amelyben a TEÁOR számok alapján megtalálod ezek besorolását. Kattints ide és töltsd le!

A díj mértéke a fenti díjköteles tevékenység(ek)ből származó előző évi árbevételünk 0,1%-a. A díjalapból levonható a jövedéki adó, illetve a népegészségügyi termékadó összege, azonban kizárólag annál a gazdálkodónál, amely azokat befizette. Ha a felügyeleti díj összege nem éri el az ezer forintot, nem kell megfizetni a díjat, de be kell vallani. Mentesülnek a felügyeleti díj bevallása és megfizetése alól a mezőgazdasági kistermelők, vagyis azok az őstermelők, akinek az e tevékenységéből az adóévben megszerzett támogatással csökkentett árbevétele a 8 millió forintot nem haladja meg. Viszont ők is kizárólag csak a mezőgazdasági tevékenységük vonatkozásában!

A bevallás határideje minden évben május 31. (ha hétvégére esik mint idén, akkor a következő munkanap, most ez június 1.), a díjat pedig két részletben kell utána megfizetni. Az első részletet – azaz a díj 50%-át – július 31-ig, míg a másodikat következő év január 31-ig kell átutalni a NÉBIH 10032000-00289782-30006016 számú célszámlájára.

napi fogyasztási cikk

Szóval ha esetleg most eszmélnél, hogy neked ilyet is kellene gyártanod, akkor nézzük, hogy a gyakorlatban hogyan is kell eleget tenni bevallási és befizetési kötelezettségeinknek. Mivel a bevallást elektronikus úton kell teljesíteni, először is az ügyfélkapuval rendelkező személynek be kell regisztrálnia meghatalmazottként a NÉBIH-nél, és csak utána lehetséges az Ügyfélportál használata. Miután a szerv feldolgozta a meghatalmazást, relatív egyszerű a dolgunk, hiszen csak ki kell tölteni a bevallási felületet a tavalyi árbevétel alapján, és már küldhetjük is a bevallást. Ne feledjük el kinyomtatni vagy lementeni pdf. formátumban, a jövőbeni félreértések elkerülése végett. Ha pedig teljesen elakadnál, akkor keress a már ismert elérhetőségeimen.

————————————————————————————————————————-

A fenti információ megjelenésének időpontja 2015.05.31., ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A bejegyzés 2019.04.08-án frissült.

A blogbejegyzés tartalma semmiképpen sem minősül adótanácsadásnak, az kizárólag segítséget nyújt számodra abban, hogy kiigazodj a felmerülő kérdésekben. Ha a saját vállalkozásodra vonatkozó egyedi kérdésed merülne fel, akkor érdemes eljönnöd hozzám egy konzultációra.