Skip to content

Házasodnál? Itt az alkalom!

  • írta

Múlt heti hírlevelemben arról meséltem az olvasóknak, hogy lakodalomban voltunk, és csak utána eszméltem rá, hogy nem is szóltam az ifjú párnak egy nagyon fontos teendőjükről. Hogy mire is gondolok? Nyugi, semmi rosszra, csak az első házasok kedvezményére! 😉

első házasok kedvezménye

Februárban már beszámoltam egy bejegyzésben több idei SZJA-s változásról is, ezt a cikket ide kattintva éred el. De azért nézzük meg kicsit bővebben is, hogy mi a manó is ez! Konkrétan egy olyan személyi jövedelemadó kedvezményről van szó, aminek a lényege, hogy legalább az egyik fél az első házasságát kösse 2014.12.31-ét követően, és havonta 5.000 Ft-ot (vagyis egy „fél gyereknyit”) kaphatnak közösen kedvezményként az SZJA-ból a házasságkötést követő hónaptól kezdődően egészen 24 hónapon keresztül.

Tehát elegendő, ha az egyik fél köti első házasságát, a másiknak ez akár az ötödik (akárhányadik) is lehet.

Nem kétszer, hanem csak egyszer 5.000 Ft-ról van szó, amit vagy egyik fél kér nyilatkozatában, vagy meg is oszthatják ezt. Az adóelőleg-nyilatkozatokat innen töltheted le, vagy kérd a cég könyvelőjétől.

Mivel ez a kedvezmény nincs korhatárhoz kötve, így egészen „extrém” helyzeteket is feltételezhetünk, pl. a férj 60 éves, a feleség meg 19. 😉 Valamint akár évek óta élettársak is igénybe vehetik ha most kötnek házasságot, és még a közös gyermek/magzat sem akadály. Sőt! Ebben az esetben még duplán jól is járnak, mert a már meglévő családi kedvezmény nem veszik el, hanem még pluszban kaphatják ezt a kedvezményt is mellé.

Viszont az első házasok kedvezménye megszűnik, ha letelik a 24 hónap, vagy a felek elválnak. Ezen esetekben le is kell ezt mondani a munkáltatónál, nehogy véletlenül túlvonás, jogosulatlan igénybevétel történjen.

Természetesen a kedvezmény bármilyen jövedelemből igénybe vehető, amiből SZJA-t vonnak pl. táppénzből is.

Ami még érdekesség, hogy a januárban házasságot kötők csak februártól kaphatják a kedvezményt, tehát az idei évben 11 x 5.000 Ft-nál nagyobb kedvezményt senki sem kaphat. Ez akkor fontos, ha év közben nem kezdted el érvényesíteni, hanem majd év végén szeretnéd visszakérni az adóbevallásodban.

Tehát ha eddig nem tudtál róla, hogy létezik ilyen, de jogosult lennél rá, vagy még csak most tervezitek az esküvőt, akkor hajrá! 🙂

FONTOS: 2022-től bejön a 25 év alattiak SZJA kedvezménye is a jogszabályba, és mivel a különféle kedvezményeknek van egy érvényesítési sorrendje (NÉTAK – 25 év alattiak – személyi – első házasok – családi kedvezmény), ezért jogosan merülhet fel a kérdés, hogy a 25 év alatti friss házasok elesnek-e vajon az első házasok kedvezményétől. Szerencsére erre is gondolt a jogalkotó, és az első házasok kedvezménye nem veszik el, hanem a 24 havi kedvezmény csak akkor indul, amikor az egyik fél betölti a 25. életévét. Persze ez csak akkor igaz, ha addig nem válnak el!

————————————————————————————————————————-

A fenti információ megjelenésének időpontja 2015.07.20., ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A bejegyzés 2021.12.07-én frissült.

A blogbejegyzés tartalma semmiképpen sem minősül adótanácsadásnak, az kizárólag segítséget nyújt számodra abban, hogy kiigazodj a felmerülő kérdésekben. Ha a saját vállalkozásodra vonatkozó egyedi kérdésed merülne fel, akkor érdemes eljönnöd hozzám egy konzultációra.