Háztartási alkalmazottak adózása

  • írta

Pár hete felmerült kérdésként egy konzultációmon, hogy hogy is van ez a háztartási alkalmazott dolog a jogszabályban. Akkor megígértem az illetőnek, hogy utánajárok, és készítek róla bejegyzést is, hisz többeket is érint ez a dolog.

háztartási alkalmazott adózása

Először is tisztázzuk melyik törvény szabályozza a magánszemélyek között létrejövő háztartási munka végzésére vonatkozó jogviszonyt. Ez nem más mint a 2010. évi XC. törvény. Ebben adórendszeren kívüli keresettel járó foglalkoztatásnak nevezi azt a jogviszonyt ami természetes személyek között jön létre a következő tevékenységekre: lakás takarítása, főzés, mosás, vasalás, gyermekek felügyelete, házi tanítása, otthoni gondozás és ápolás, házvezetés, kertgondozás. Hangsúlyoznám, hogy csak ezek a tevékenységek tartoznak bele, tehát mondjuk kisebb háztartási karbantartások már nem, illetve hogy ezek mind a megbízónk otthonában kell, hogy történjenek.

Másodszor nézzük milyen adminisztrációs szabályok vonatkoznak erre a foglalkoztatási formára:

  1. A foglalkoztatás megkezdése előtt a foglalkoztató a ’T1043H-jelű adatlapon saját ügyfélkapuján keresztül vagy telefonon, a 185-ös számú ügyfélvonalon tudja bejelenteni háztartási alkalmazottját (papír alapon erre nincs lehetőség). Fontos, hogy ez a foglalkoztatás megkezdése előtt megtörténjen, mert egyébként 100e Ft-ig terjedő mulasztási bírság szabható ki. A bejelentés történhet egy hónapra vonatkozóan, de akár egyszerre több hónapra előre is, viszont visszavonni max. 24 órán belül lehetséges csak. Tehát ha később derül ki, hogy következő hónapokban mégse fog már nekünk dolgozni az illető, akkor buktuk a dolgot.
  2. Számomra is meglepő, de csak 1.000 Ft-os regisztrációs díjat kell fizetnie a foglalkoztatónak havonta az alkalmazottja után. Ennek mértéke független attól, hogy mennyit dolgozik az alkalmazott, és attól is, hogy mennyi a keresete. A befizetést mindig következő hó 12-ig kell megtenni az alábbi számlára: NAV Háztartási alkalmazott utáni regisztrációs díj bevételi számla – 10032000-01076215
  3. Ez a foglalkoztatási forma nagyon hasonlít az egyszerűsített foglalkoztatáshoz, de még annál is egyszerűbb, ugyanis itt még ’08-as bevallást sem kell készítenie hó végén a foglalkoztatónak, illetve az alkalmazottnak se kell feltüntetnie az ebből származó bevételét az év végi SZJA bevallásában. Ha az előbbi két pont időben mulasztás nélkül teljesül, akkor ez teljes mértékben adórendszeren kívüli adó és járulékmentes jövedelem lesz.
  4. Fontos tudni, hogy ez a foglalkoztatási forma nem keletkeztet az alkalmazottnál biztosítási jogviszonyt, azaz nekik továbbra is saját maguk után kell fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot (2017-ben: 7.110 Ft), kivéve ha van máshol TB-t eredményező jogviszonyuk. Az egészségügyi szolgáltatási járulék alá való be- illetve kijelentkezés mindig a ‘T1011-es nyomtatványon történik.
  5. A háztartási alkalmazott a bevételéről igazolást kérhet foglalkoztatójától. Ehhez segítség a NAV honlapján található alábbi igazolásminta.

Hogy mi nem tekinthető pl. háztartási munkának vagy hogy mi a helyzet több foglalkoztató esetén, arról a NAV 47. számú füzetében bővebben olvashatsz, ha érint téged a téma, mindenképpen javaslom a törvényen kívül még ezek tanulmányozását is.

————————————————————————————————————————-

A fenti információ megjelenésének időpontja 2017.04.09., ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A bejegyzés azóta nem frissült.

A blogbejegyzés tartalma semmiképpen sem minősül adótanácsadásnak, az kizárólag segítséget nyújt számodra abban, hogy kiigazodj a felmerülő kérdésekben. Ha a saját vállalkozásodra vonatkozó egyedi kérdésed merülne fel, akkor érdemes eljönnöd hozzám egy konzultációra.