Skip to content

Hogyan akart plusz IPA-hoz jutni egy önkormányzat?

  • írta

Ma egy kis tanulságos sztorit szeretnék veled megosztani iparűzési adóbevallás és hozzá kapcsolódó adókedvezmény kapcsán. Konkrétan a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó kedvezményről fogok írni.

foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó kedvezmény

De még mielőtt belevágnék a történetbe, tisztázzuk, hogy mi is ez a bizonyos kedvezmény, mivel tudom, hogy nem túl ismert a dolog a vállalkozók és könyvelőik körében. A legkisebbeknél (max. 5 főt foglalkoztató vállalkozások) a foglalkoztatás növelését iparűzési (és társasági) adóban is díjazza a törvény, magyarul ha több embert foglalkoztatunk mint előző évben, akkor e miatt adókedvezményt érvényesíthetünk év végén a bevallásainkban. Persze ha következő év(ek)ben csökken az átlagos statisztikai létszámunk, akkor adóalap növeléssel vissza kell fizetni a megszerzett kedvezményt.

Múlt héten történt, hogy egyik ügyfelem levelet kapott az egyik vidéki önkormányzattól, melynek tárgya „Felszólítás önellenőrzésre” volt. Szépen ecsetelték benne, hogy 30 napon belül vizsgáljuk felül a tavalyi évi bevallásban a foglalkoztatás növelése miatt igénybe vett adókedvezményt, mert különben irgum-burgum.

Egyébként egy tavaly szeptemberben indult új cégről van szó, aki rögtön 3 főt foglalkoztatott, de ugye arányosítva éves szintre az átlagos statisztikai létszáma 1-re jött ki. Tehát én nyugodt szívvel (és a tulajokkal átbeszélve) beállítottam az iparűzési adó bevallásukba az egy főre jutó 1 millió Ft-nyi kedvezményt az adóalapból. Néhány éve ismerkedtem meg én is ezzel a szabállyal, és azóta minden cégemnél meg szoktam év végén vizsgálni, hogy tudunk-e élni vele vagy sem, és nem hagyom ki most már se TAO-ban se IPA-ban ezt a lehetőséget. Különösen jó lehetőség ez induló cégeknél, akik ugye az indulás évében nullához kell viszonyítsanak, és ha már 1 főnek van bére, akkor kár lenne veszni hagyni a kedvezményt.

Na, pont ez volt a problémájuk a bevallásommal, mint ahogy az a telefonos érdeklődésemnél kiderült. Kedvesen elcsacsogott velem az ügyintéző. Állítása szerint ezt automatikusan mindenkinek kiküldték, aki ilyen kedvezményt állított be a bevallásába. Mindenesetre abban maradtunk, hogy e-mailben küldjek alátámasztásul valami dokumentumot. Bérprogramból a statisztikai létszám egyelőre meg is felelt neki.

Majd másnap jött ez a válasz tőle, amin nem kicsit háborodtam fel: „Ahogyan az önellenőrzésre történő felhívásban is szerepelt, a helyi adókról 1990. évi C. törvény 39/D. § (1) alapján az állandó jellegű iparűzési tevékenység utáni adóalap csökkenthető az adóévi működés hónapjai alapján számított adóévi átlagos statisztikai állományi létszámnak az előző adóévi működés hónapjai alapján az előző adóévre számított átlagos statisztikai állományi létszámhoz képest bekövetkezett – főben kifejezett – növekménye után 1 millió forint/fő összeggel. Mivel a vállalkozás 2016. októberében kezdte meg működését, ezért ezt a kedvezményt csak a 2017. év működési hónapjaihoz viszonyított átlagos statisztikai állományi létszámhoz képest bekövetkezett növekmény után a 2017. évi bevallásban érvényesítheti majd 2018-ban. Kérem a beadott bevallást ezek alapján módosítani szíveskedjenek a felhívásban szereplő határidőn belül a hátrányos jogkövetkezmények elkerülése végett. ”

Felhívtam hát ismét, mire annyit mondott, hogy ő így értelmezi a törvényt és kész. Én meg kötöttem az ebet a karóhoz, hogy szerintem meg induló vállalkozások is igénybevehetik, sehol sem tiltja a törvény. Végül abban maradtunk, hogy jó, akkor kér állásfoglalást a témában.

Másnapra meg is jött a válasza e-mailben, amiben elismerte, hogy mégis nekünk volt igazunk, de azért kiemeli, hogy ha csökkenne a létszám nehogy elfelejtsünk adóalapot emelni, illetve küldjünk most mindenképpen egy nyilatkozatot, hogy nem kívánjuk módosítani a beadott bevallást (ez utóbbit persze postán).

Az eszem megállt, hogy egyesek mire nem képesek egy kis iparűzési adó többletért… Mindenesetre szerintem nagyon tanulságos a történet több szempontból is. Egyrészt, hogy nem szabad megijednünk, és hogy igenis álljunk ki ilyen esetekben az igazunkért. Másrészt pedig, hogy nagyon is jó helyen tanulok, és mindig naprakész tudást kapok a pénzemért cserébe, amit aztán például ilyen módon is az ügyfelek javára tudok visszaforgatni.

————————————————————————————————————————-

A fenti információ megjelenésének időpontja 2017.08.05., ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A bejegyzés azóta nem frissült.

A blogbejegyzés tartalma semmiképpen sem minősül adótanácsadásnak, az kizárólag segítséget nyújt számodra abban, hogy kiigazodj a felmerülő kérdésekben. Ha a saját vállalkozásodra vonatkozó egyedi kérdésed merülne fel, akkor érdemes eljönnöd hozzám egy konzultációra.