Skip to content

Hogyan számlázzuk helyesen az ajándék cuccokat?

  • írta

Rendszeresen visszatérő kérdés, hogy ha egy vásárlás mellé ajándékot szeretnénk adni, akkor mi a helyes eljárás számlázás szempontjából. Ezért ebben a blogbejegyzésben ezt a témát járom kicsit körül.

ajándék cucc számlázása

Sokféle típusa van az árengedményeknek, akcióknak, árleszállításoknak, ajándék cuccoknak. Vegyünk alapul egy nagyon egyszerű esetet. Ha pl. egy webáruház X Ft vagy X termék megvásárlása esetén Z terméket ajándékba adja, akkor adózási szempontból ez a leghelyesebb eljárás:

1. kiszámlázza a megvásárolt terméket,

2. kiszámlázza az ajándék terméket is a tényleges eladási árán,

3. majd pedig felvezet egy kedvezmény sort ugyanilyen értékben, tehát rögtön kedvezményt is ad a vásárlás végösszegéből.

Kedvezményt/engedményt pedig saját döntési hatáskörben szinte bármikor adhatunk bárkinek. Lényeges viszont, hogy egy olyan termék megvásárlásához kapcsolódjon, ami alapból nagyobb értékű mint maga az ajándék.

Akár géppel számlázol, akár kézzel, minden esetben ugyanígy célszerű eljárni. A kézi számlára is ugyanazokat lehet írni mint egy gépire.

Fontos még, hogy ha az engedménnyel az eredeti ügylet nulla értékűvé válna, akkor már ingyenes termékátadásról/szolgáltatásnyújtásról beszélünk. Ilyen esetben az ÁFA törvény 11.§ (1), valamint a 14.§ (1)-(2) bekezdését javaslom tanulmányozásra.

Ha szeretnél többet tudni úgy a befogadható számlákról mint arról, hogy hogyan kell helyesen kiállítanod magyar kisvállalkozóként a saját számláidat, akkor ez a tanfolyam pont Neked szól!

————————————————————————————————————————-

A fenti információ megjelenésének időpontja 2018.07.29., ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A bejegyzés azóta nem frissült.

A blogbejegyzés tartalma semmiképpen sem minősül adótanácsadásnak, az kizárólag segítséget nyújt számodra abban, hogy kiigazodj a felmerülő kérdésekben. Ha a saját vállalkozásodra vonatkozó egyedi kérdésed merülne fel, akkor érdemes eljönnöd hozzám egy konzultációra.