Skip to content

Jön az idei első környezetvédelmi termékdíj fizetési és bevallási határidő!

  • írta

Valószínűleg mindenki értesült már róla, hogy 2012. január 1-jétől nagyban változott a termékdíj törvény, tehát a számlázási gyakorlat és bevallási kötelezettség is módosul. Amíg 2011-ben még a belföldi gyártású reklámhordozó papírok (szórólapok, katalógusok, prospektusok stb.) termékdíjfizetésre kötelezettje az első belföldi forgalomba hozó első vevője volt, addig 2012-ben az első belföldi forgalombahozatalnak – belföldi előállítás esetén – a nyomdai szolgáltatás teljesítése (nyomtatás és átadás) minősül, vagyis a környezetvédelmi termékdíjat ezentúl a nyomda köteles fizetni és bevallani. Fontos, hogy idéntől nem kötelező alkalmazni a GLN számot, elengedő csak a VPID szám kiváltása a vámhatóságnál. Általános szabályok szerint a kötelezett a termékdíjköteles termékkel végzett tevékenységéről a vámhatóságnak annak megkezdésétől számított 15 napon belül köteles bejelentést tenni a KT12BEJKE nyomtatványon. Az általános szabályoktól eltérően mind a 2012. évben kötelezetté váló új, mind pedig a korábbi hatályos szabályozás alapján kötelezettnek minősülő gazdálkodó termékdíjas rendszerbe való bejelentkezésének határideje egységesen 2012. április 20. Tehát fontos, hogy április 20-ig ne felejtsük el kitölteni a KT12BEJKE nyomtatványt minden olyan cégre, akik már eddig is termékdíj fizetésre kötelezettek voltak!

A reklámhordozó papírok esetében a termékdíj duplájára emelkedett, a tavalyi 26 Ft-ról nettó 64 Ft/kg-ra. Csomagolóanyagok, csomagolószerek és vagy csomagoló segédanyagok esetében a díj mértéke idén 20 Ft/kg. A termékdíjat ezentúl a számlán is fel kell tűntetni (a kg-ot két tizedes pontossággal kell nyilvántartani). A vevő nyilatkozhat arról, hogy az adott termék nem reklámhordozó papír, ezen nyilatkozatot a nyomdáknak 6 évig kell megőrizniük. Ezen új adminisztrációs kötelezettségekről itt olvashatnak bővebben. Arról pedig, hogy mi minősül termékdíj köteles reklámhordozó papírnak itt és itt található egy elég jó leírás.

Minden egyéb részletes információ megtalálható a www.termekdijinfo.hu honlapon. A 2011. évi LXXXV. törvény szövege itt, a 343/2011. (XII. 29.) Korm. rendelet szövege pedig itt olvasható.

————————————————————————————————————————-

A fenti információ megjelenésének időpontja 2012.04.03., ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A bejegyzés azóta nem frissült.

A blogbejegyzés tartalma semmiképpen sem minősül adótanácsadásnak, az kizárólag segítséget nyújt számodra abban, hogy kiigazodj a felmerülő kérdésekben. Ha a saját vállalkozásodra vonatkozó egyedi kérdésed merülne fel, akkor érdemes eljönnöd hozzám egy konzultációra.