Skip to content

Kataalanyiság megszűnése

 • írta

Tudod milyen esetben szűnik meg a kataalanyiság, és hogy ilyenkor pontosan mi a teendő? Tekintsük át ezeket ebben a bejegyzésben.

 1. A legegyszerűbb eset, amikor bizonyos megfontolásból önként lépünk ki ezen adórendszerből. Ennek több oka is lehet, ezekbe most nem mennék bele. Mivel a kata egész hónapra szól, ezért csak hó utolsó napjával lehet kilépni belőle, és következő hónap első napjával indul a normál költségelős elszámolás vállalkozásunkban (vagy átalányadó, ha azt választjuk).
 2. A kicsit bonyolultabb eset az, amikor a NAV szünteti meg alanyiságunkat. Ennek okai a következők lehetnek:
  a) számla/nyugtaadás elmulasztása miatt
  b) be nem jelentett alkalmazott miatt
  c) igazolatlan eredetű áru / beszerzett anyag forgalmazása miatt
  d) év végén 100.000 Ft-ot meghaladó adótartozás miatt (a gyakorlatban csak a NAV-nál nyilvántartottat nézik)
  Az első három esetben (a-c) az adószám törlő határozat véglegessé válás hónapjának utolsó napjával esünk ki a kata körből. Ez a helyzet a harmadik esetben (d) is, azzal kitétellel, hogy nem szűnik meg az kataalanyiság, ha a határozat véglegessé válásáig valaki kifizeti a tartozását és ezt igazolja is a hatóság részére.

Mindkét esetben a legfontosabb információ, hogy az adóalanyiság megszűnésének adóévében és az azt követő adóévben a kata ismételten nem választható. Például ha valaki 2021.01.01-jétől már nem lesz kisadózó, az csak 2023.01.01-től választhatja újra ezt az adónemet. De ugyanez a helyzet akkor is, ha 2021. folyamán bármikor máskor lépünk ki a kata alól.

kataalanyiság megszűnése

Lássuk melyek a legfontosabb adminisztrációs teendőink ebben az esetben! Induljunk ki abból, hogy továbbműködünk, csak már nem katásként.

I. a megszűnést követő 30 napon belül adjuk be az adott évi ‘KATA bevallást

II. ha iparűzési adóban a tételes adót választottuk, akkor 15 napon belül küldjünk be az önkormányzathoz egy változásbejelentőt kataalanyiságunk megszűnéséről (természetesen az időarányos részt az évi 50.000 Ft-ból jóvá fogják írni), és év végén ne feledkezzünk meg arról, hogy ettől a naptól kezdődően bevallást is kell már beadni az IPA-ra

III. betéti társaság a kataalanyiság megszűnésével a cég visszatér a számviteli törvény hatálya alá, ezért nyitómérleget kell készítenie, amit könyvvizsgálóval ellenőriztetni is kell (fontos, hogy e miatt ez egy költségesebb mulatság!)

Ha te esetleg teljesen megszünteted a katás vállalkozásodat, akkor egyéb adminisztrációs teendőid is lehetnek. Ezekről bővebben ebből a cheklistámból tájékozódhatsz!

Ha még csak nézelődsz az oldalamon, és kíváncsi vagy rá mi az a 3 hiba, amit nem szabad elkövetnie egy katásnak? Akkor szerezd meg erről szóló ingyenes tanulmányomat itt:

————————————————————————————————————————-

A fenti információ megjelenésének időpontja 2017.01.21., ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A bejegyzés 2020.11.22-én frissült.

A blogbejegyzés tartalma semmiképpen sem minősül adótanácsadásnak, az kizárólag segítséget nyújt számodra abban, hogy kiigazodj a felmerülő kérdésekben. Ha a saját vállalkozásodra vonatkozó egyedi kérdésed merülne fel, akkor érdemes eljönnöd hozzám egy konzultációra.

Azt hittem, rendbe akarod tenni a katás vállalkozásod adminisztrációját.
Most mégsem?

Ez is egy döntés… de biztosan vállalod a következményét:
egy NAV ellenőrzés alkalmával indokolatlan kockázatnak és idegeskedésnek teszed ki magad?
Vagy mégsem?

Egy pipálható ellenőrző listával tudok neked segíteni.

Bővebb információt szeretnék a cheklistáról!