Skip to content

Katás adószám törlés

  • írta

Ma egy nagyon tanulságos történetet szeretnék veled megosztani, ami egy katás egyéni vállalkozóval történt.

Aki volt már nálam tréningen, az tudja, hogy mindig mindenkit óva intek a székhely-szolgáltatóktól. Ez az óvatosság nem alaptalan a részemről, mert több negatív kimenetelű esetet is láttam már. Viszont a legdurvábbal néhány hete szembesültem, amikor egyik kedves katás ismerősöm bevallásait segítettem elkészíteni, aki egyébként székhelyszolgáltatást vett igénybe már az alakulásától (2017. őszétől) kezdődően.

székhelyszolgáltatás

Már készen voltunk a NAV felé küldendő dolgokkal, amikor az iparűzési adót szerettük volna bevallani. Ekkor vettük észre az online felületen, hogy tavaly júliusban törölték a vállalkozás adószámát. Nagy volt az értetlenség, hiszen az illető semmit sem tudott az egészről, ráadásul azóta is úgy működött mintha élő adószáma lenne (szerződéseket kötött, számlákat állított ki stb.).

Rögtön elkezdődött a nyomozás, hogy vajon mi történhetett. Kiderült, hogy még május környékén kapott egy levelet a kerületi járási hivataltól, hogy jelenjen meg ellenőrzésre. Tudod, ez az az ellenőrzés, amikor leellenőrzik az egyéni vállalkozók végzettségi megfelelőségét, és a székhelyhasználat jogosultságát. Mivel a levél a székhely-szolgáltatóhoz érkezett, akik átvették, de nem szóltak erről a vállalkozónak, így nem tudott ugyebár az ellenőrzésen se megjelenni. A hivatal még nagyjából 2 hónapig várt, de mivel semmilyen hír nem érkezett, ezért kénytelenek voltak megszüntetni a vállalkozást. Sajnos erről ügyfélkapun semmilyen hivatalos értesítés sem érkezett.

Hangsúlyoznám, hogy röpke bejegyzésem nem a korrekt és megbízható székhelyszolgáltatók ellen irányul, akik átveszik és eljuttatják az ügyfél számára a leveleiket! Hanem a történet azon hatalmas tanulságára élezném ki a dolgot, hogy még mindig érdemes olyan címet bejegyeztetni székhelyként, ahol biztosított a levelek átvétele.

Ha pedig szeretnéd helyesen elvégezni katásként az adminisztratív teendőidet, akkor Neked erre  az online tanfolyamra van szükséged, ahol kézenfogva vezetlek lépésről-lépésre, hogy mit, milyen határidővel és hogyan kell kitöltened.

————————————————————————————————————————-

A fenti információ megjelenésének időpontja 2019.03.03., ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A bejegyzés azóta nem frissült.

A blogbejegyzés tartalma semmiképpen sem minősül adótanácsadásnak, az kizárólag segítséget nyújt számodra abban, hogy kiigazodj a felmerülő kérdésekben. Ha a saját vállalkozásodra vonatkozó egyedi kérdésed merülne fel, akkor érdemes eljönnöd hozzám egy konzultációra.

Azt hittem, rendbe akarod tenni a katás vállalkozásod adminisztrációját.
Most mégsem?

Ez is egy döntés… de biztosan vállalod a következményét:
egy NAV ellenőrzés alkalmával indokolatlan kockázatnak és idegeskedésnek teszed ki magad?
Vagy mégsem?

Egy pipálható ellenőrző listával tudok neked segíteni.

Bővebb információt szeretnék a cheklistáról!