Skip to content

Katások táppénzen

  • írta

Sokszor teszik fel nekem azt a kérdést, hogy katásként lehet-e illetve érdemes-e táppénzre menni. Úgyhogy most ezt a témát vesézem ki egy kicsit.

katások táppénzen

Azt szerintem már mindenki tudja, hogy a főállású katások katás vállalkozásukban biztosítottak és a tételes 50.000 Ft megfizetésével a pénzbeli ellátások alapja (2018-ban) csak 94.400 Ft lesz. Ha választjuk a magasabb, 75.000 Ft-os katát, akkor viszont 158 400 Ft. A nem főállásúak, akik 25.000 Ft-ot fizetnek, nem itt, hanem a főállásukban biztosítottak,  tehát nekik katás vállalkozásuk alapján nem keletkezik ellátási alap. Ez általában az alábbi három esetben fontos: nyugdíj, szülés és táppénz esetén.

Az is közismert tény, hogy a tételes adó nem arányosodik le hónapon belül, azaz a katát akkor is meg kell fizetni, ha csak pár napot él a katás vállalkozás adott hónapban.

Persze vannak olyan esetek (szünetelés, táppénz,  szülési szabadság, katonai szolgálat, fogvatartott) amikor nem kell megfizetni a katát, de csak ha egész hónapban fennáll a kieső idő. A szünetelést kivéve van egy speciális 30 napos szabály, azaz csak akkor mentesülünk az adó megfizetése alól, ha több mint 30 napig fennáll mondjuk a táppénz.

Nézzünk erre egy példát, hogy jobban megértsd:
Ha egy kataalany egyéni vállalkozó november 14-től január 9-ig táppénzen van, akkor ebben az időszakban munkát nem végez, bevételt nem szerezhet (kivéve ha van alkalmazottja, de erről kicsit később beszélek még) és folyósítanak neki táppénzt. Novemberre mindenképpen fizetnie kell a katát, mert volt munkavégzés hó elején, decemberre nem kell adót fizetni, viszont januárra egy külön vizsgálatot kell lefolytatni. Ha a kieső időszak első és utolsó hónapjában a munkaképtelen napok száma eléri a 30 napot, akkor nem kell fizetni, ha pedig nem, akkor kell fizetni. A példában novemberben 17 napot, januárban pedig 9 napot nem dolgozott a kisadózó, ez összesen 26 nap, tehát a tételes adót januárra is meg kell fizetni. Ha viszont január 20. lenne a táppénz vége, akkor a katát még januárra sem kellene megfizetni.

Ugye tudod, hogy a nyugdíjasok is lehetnek keresőképtelenek, még ha ők nem is kapnak táppénzt? Attól még a tételes 25.000 Ft kata megfizetése alól mentesülhetnek. Természetesen, hogy ezt jelenteni tudjuk következő hó 12-ig a NAV felé, ehhez szükség lesz valamilyen igazolásra, amire egy táppénzes papír teljesen megfelelő.

Maga a táppénz összege egy 50.000 Ft-os katásnál egyébként 42.000 Ft körül alakul. Persze ez attól is függ, hogy mióta katás, volt-e esetleg máshol biztosítása az elmúlt 9 hónapban stb. Sokan mondják erre, hogy „ezért aztán nagyon megéri katásnak lenni, így lesz majd nyugdíjunk is…” Én erre mindig azt szoktam válaszolni, hogy legyünk vele tisztában, hogy ez az ára annak, hogy kevesebb a katások járuléka mint egy normál vállalkozónak.  Szóval ha valakinek ez fontos, lehet magasabb összegű katát is fizetni, illetve tessék takarékoskodni a nyugdíjas évekre. Azért hatalmas kedvezmény az, hogy éves szinten nettó 12 millió forintot (alanyi menteseknél ugye a 8 milliót) „csak” 600.000 Ft-tal adózunk le.

És akkor a végére még egy érdekesség. Katásoknak is lehet alkalmazottjuk, és ha ők maguk le is betegednek, attól az alkalmazott még dolgozhat és termelheti a bevételt. Természetesen az alkalmazott után fizetjük tovább a járulékot, viszont ha a tételes kata nem kerül megfizetésre, akkor az évi 12 milliós bevételi határunk szépen arányosan lecsökken. Tehát ilyen esetben érdemes azon gondolkodni, hogy mégis inkább megfizetjük az 50.000 Ft-ot azokra a hónapokra is, amíg mi táppénzen vagyunk, minthogy utána a százalékos 40%-os katával adózzuk év végén a keret feletti részt.

Kíváncsi vagy rá mi az a 3 hiba, amit nem szabad elkövetnie egy katásnak? Akkor szerezd meg erről szóló tanulmányomat itt:

————————————————————————————————————————-

A fenti információ frissítésének időpontja 2018.05.20., ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A bejegyzés azóta nem frissült.

A blogbejegyzés tartalma semmiképpen sem minősül adótanácsadásnak, az kizárólag segítséget nyújt számodra abban, hogy kiigazodj a felmerülő kérdésekben. Ha a saját vállalkozásodra vonatkozó egyedi kérdésed merülne fel, akkor érdemes eljönnöd hozzám egy konzultációra.

Azt hittem, rendbe akarod tenni a katás vállalkozásod adminisztrációját.
Most mégsem?

Ez is egy döntés… de biztosan vállalod a következményét:
egy NAV ellenőrzés alkalmával indokolatlan kockázatnak és idegeskedésnek teszed ki magad?
Vagy mégsem?

Egy pipálható ellenőrző listával tudok neked segíteni.

Bővebb információt szeretnék a cheklistáról!