Skip to content

Katásoknak is kell ’08-as bevallás?

  • írta

Ez a téma folyamatos nézeteltéréseket szül még szakmán belül is, nemhogy a vállalkozók között. Ezért most egy gyakorlati példán keresztül szeretném ismertetni az igazságot.

Kaptam már hideget-meleget azért, hogy miért terjesztem én azt, hogy a ’08-as (idén 1808-as a száma) járulékbevallást a katásoknak is be kell adni, még akkor is ha az nullás lenne. Volt, hogy hírlevél olvasóm háborodott ezen fel, de volt olyan is, hogy Facebook csoportban ment a vita ennek kapcsán… De akkor most öntsünk tiszta vizet a pohárba, és nézzük miért is tanítom én ezt.

Elviekben ezt a bevallást mindenkinek be kell adni, akinek lehet alkalmazottja. Tehát mivel a katás egyéni vállalkozóknak vagy betéti társaságoknak is lehet, ezért ez rájuk is ugyanúgy vonatkozik. Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy egyébként rengeteg katásnak van is alkalmazottja. Ők természetesen adattartalommal küldik ezt a bevallást havonta.

Különben tény és való, hogy ezt nem reklámozzák különösebben egyetlen cikkben sem. Sőt, sokszor a NAV ügyfélszolgálatokon is azt a tájékoztatást adják, hogy nem kell. Illetve nem is hiányolják ha nem küldöd be időben. Ügyfélkapus levél se jön róla egyetlen katásnak sem ezzel kapcsolatban. Viszont ha kérsz pl. egy nullás adóigazolást a NAV-tól, akkor nem biztos, hogy megkapod, ha ezek a bevallások hiányoznak. Sajnos ahogy megtudtam, más-más a gyakorlat országszerte az egyes adóigazgatóságok tekintetében. Azt pedig tudjuk, hogy az ilyen igazolások mindig rettentően sürgősen kellenek, főleg a hitelügyleteknél már tegnapra kellettek volna…

De ami biztos, hogy a Dél-Budapesti NAV hiányolja. Ezt pedig onnan tudom biztosan, hogy egyik ügyfelem párja (akinek nem én vagyok a könyvelője) minap hozzám fordult segítségért, mert egy hiánypótlásra felszólító levelet kapott az igazolási kérelem beküldése utáni napon. Hozzájárult, hogy példaként megosszam ezt a tanulságos történetet, ezért be is teszek ide egy részletet a levélből:

'08-as bevallás

Szóval mi is a tanulság? Ha biztosra szeretnél menni, és megspórolnál magadnak egy kis munkát és egy csomó idegeskedést, vagy akár egy hitel elbukását e miatt a jövőben, akkor bizony küldd be a ’08-as bevallásokat is minden hónapban! Amiről egyébként ha tudjuk előre, hogy úgyis nullás lesz egész évben, akkor legegyszerűbb előre év elején beküldeni az NY-es nyomtatványt, amin ki lehet váltani 12 db havi nullást. Ezt február 12-ig tedd meg, és onnantól kezdve le vagy védve. Akkor sincs probléma, ha közben mégis lenne alkalmazottad, akár mondjuk 1-1 hónapban egyszerűsített foglalkoztatottad. Ilyenkor az aktuális hónapra beküldött ’08-as gyönyörűen felülírja az év elején beküldött NY-est, és onnantól kezdve ismét havonta várni fogják a járulékbevallást. Persze ha utána megint nullás hónapok következnének, akkor ismét lehet előrefelé NY-esen nyilatkozni.

Ha pedig azt is meg szeretnéd tudni, hogy ezeket a nyomtatványokat hogyan kell kitölteni, akkor gyere és csatlakozz a teljesen gyakorlatias online KATA tanfolyamomhoz, amiből évente csak két kurzus indul, és némi elmélet, valamint számos más bejelentőlap és bevallás mellett a fentieket is megtanítom benne kitölteni.

————————————————————————————————————————-

A fenti információ megjelenésének időpontja 2018.08.26., ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A bejegyzés azóta nem frissült.

A blogbejegyzés tartalma semmiképpen sem minősül adótanácsadásnak, az kizárólag segítséget nyújt számodra abban, hogy kiigazodj a felmerülő kérdésekben. Ha a saját vállalkozásodra vonatkozó egyedi kérdésed merülne fel, akkor érdemes eljönnöd hozzám egy konzultációra.

Azt hittem, rendbe akarod tenni a katás vállalkozásod adminisztrációját.
Most mégsem?

Ez is egy döntés… de biztosan vállalod a következményét:
egy NAV ellenőrzés alkalmával indokolatlan kockázatnak és idegeskedésnek teszed ki magad?
Vagy mégsem?

Egy pipálható ellenőrző listával tudok neked segíteni.

Bővebb információt szeretnék a cheklistáról!