Skip to content

Kifizetetlen osztalék?

  • írta

Van esetleg előző évekből jóváhagyott osztalékod, amit még nem tudott a céged kifizetni neked?

Csak semmi pánik!

dividend

Nyugodtan elengedheted, mert 2012 januárjától a társasági adó törvény rendezte a problémát, szerencsére nem kell ez miatt duplán adózni. Bármikor került is elfogadásra az osztalék, annak elengedését bevételként kell könyvelni, de szerencsére csökkenthetjük vele a társasági adó alapját (2012 előtt ez nem volt lehetséges).

Ami még jó hír ennek kapcsán, hogy 2014-től nem kell ajándékozási illetéket sem fizetni az elengedett osztalék után. Hurrá! Viszont FONTOS, hogy ez csak az osztalékra vonatkozik. Ne tessék összekeverni a tagi kölcsönnel, aminek elengedése illetékköteles!
Szóval ha van ilyen problémád, akkor valószínűleg saját tőke probléma is van a cégben (negatív v. csak tartósan a jegyzett tőke alatt van), hisz nem véletlenül nem tudja kifizetni… Ezzel az adókímélő megoldással viszont a saját tőke is rendezhető. És ha már saját tőke, akkor nem mehetünk el a kötelező törzstőke emelés mellett sem. Kft-d van, ami kevesebb mint 3 millióval alakult, és fogalmad sincs milyen megoldási lehetőségeid vannak? Ugye tudod, hogy ez nem csak ténylegesen készpénz lehet? Könyvelőd említett már valamit, de konkrét megoldásokkal még nem szolgált? Kíváncsi vagy, hogy a te cégednél milyen lehetőségek vannak pontosan? Akkor gyere el hozzánk egy konzultációra, és kiderítjük! Főkönyvi kivonatot ne felejts el hozni (2015. év végi is megteszi, ha frissebbet esetleg nem kapnál)! Az alábbi linken tudsz időpontot foglalni:
 

————————————————————————————————————————-

A fenti információ megjelenésének időpontja 2016.09.03., ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A bejegyzés azóta nem frissült.

A blogbejegyzés tartalma semmiképpen sem minősül adótanácsadásnak, az kizárólag segítséget nyújt számodra abban, hogy kiigazodj a felmerülő kérdésekben. Ha a saját vállalkozásodra vonatkozó egyedi kérdésed merülne fel, akkor érdemes eljönnöd hozzám egy konzultációra.