Skip to content

Nem minden egyéni vállalkozó
katás?

  • írta

Sokszor hallom mostanában ezt a kérdést, és mindig elcsodálkozok rajta, hogy mennyire keverednek ezek a fogalmak. De akkor most tisztázzuk őket!

Szóval NEM MINDEN EGYÉNI VÁLLALKOZÓ KATÁS, és fordítva is igaz, NEM MINDEN KATÁS EGYÉNI VÁLLALKOZÓ! Hogy is van ez?

Hát úgy, hogy katások lehetnek egyéni vállalkozók, de betéti társaságok is (sőt egyéni cégek és közkereseti társaságok is, de ezekből kevés van). Szóval a kata egy adózási mód, ami bizonyos keretek között és feltételek mellett választható, de egyáltalán nem kötelező. Még szerencse!

Hiszen nem is éri meg mindenkinek katásnak lenni. Hogy-hogy? Például akinek van 8 órás munkaviszonya (vagy öregségi nyugdíjas, vagy nappali tagozatos hallgató) annak csakis akkor éri meg a katát választani, ha év végi nyereségét kb. 800e forintra várja. Ugyanis ennél a szintnél egyenlítődik ki az ez után fizetendő év végi vállalkozói SZJA (10%) és osztalékadó (29%) a kata éves összegével (12 x 25.000 = 300.000 kataFt), hiszen nekik járulékot saját vállalkozásukban nem kell fizetni. Tehát én személy szerint a katát elsősorban azoknak szoktam javasolni, akik főállású vállalkozók lesznek, mert ott már a járulékokon spórol egy csomót (az év végi adókról nem is beszélve) az ember, vagy pedig ha tényleg nagyon magas nyereséggel számolnak (például mert nagyon kevés a költségük).

Egyébként a kata bevezetése óta nem csak ez a fogalom keveredik, hanem a kata és az alanyi mentesség fogalma is, mivel mindkettőhöz kapcsolódik a 8 milliós értékhatár (bár más-más aspektusból). Szóval katásként is lehetsz áfás, és nem katás vállalkozóként is lehetsz alanyi mentes! Erről ebben a blogbejegyzésemben írtam bővebben.

Ha pedig kíváncsi vagy rá mi az a 3 hiba, amit nem szabad elkövetnie egy katásnak? Akkor szerezd meg erről szóló tanulmányomat itt:

————————————————————————————————————————-

A fenti információ frissítésének időpontja 2017.02.19., ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A bejegyzés azóta nem frissült.

A blogbejegyzés tartalma semmiképpen sem minősül adótanácsadásnak, az kizárólag segítséget nyújt számodra abban, hogy kiigazodj a felmerülő kérdésekben. Ha a saját vállalkozásodra vonatkozó egyedi kérdésed merülne fel, akkor érdemes eljönnöd hozzám egy konzultációra.

Azt hittem, rendbe akarod tenni a katás vállalkozásod adminisztrációját.
Most mégsem?

Ez is egy döntés… de biztosan vállalod a következményét:
egy NAV ellenőrzés alkalmával indokolatlan kockázatnak és idegeskedésnek teszed ki magad?
Vagy mégsem?

Egy pipálható ellenőrző listával tudok neked segíteni.

Bővebb információt szeretnék a cheklistáról!