Skip to content

SumUp számlák

  • írta

Nem titok, hogy egyre több vállalkozó használja bankkártya elfogadásra SumUp-ot, viszont a kapott számlával már kevésbé törődnek.

Maga a készülék egyébként nagyon ízléses és könnyen kezelhető. Van neki egy egyszeri díja (ezen a linken keresztül kedvezményesen juthatsz hozzá), utána pedig a tranzakciók után jutalékot számít fel a rendszer. Ezeket már automatikusan levonja, amikor beutalja a kapott összegeket nekünk. De nézzük milyen számlát is kapunk ettől a szolgáltatótól:

SumUp számla

Ahogy láthatod a kiemelt részekből, a SumUp is egy EU-s (konkrétan litván) szolgáltató, bár nincs feltüntetve közösségi adószáma a számlán. Ebből már gyaníthatjuk, hogy ez nem teljesen olyan közösségi szolgáltatásnyújtásról szóló számla mint mondjuk a Facebook, Google, AirBnb, Booking, Etsy stb. számlái. Náluk ugyanis egyértelmű, hogy azért számláz 0 áfával, mert az ÁFA törvény 37. §-a szerint a vevő az áfa fizetésére kötelezett a saját országában. (A közösségi számlázás szabályairól itt olvashatsz bővebben.)

Ami miatt nem kell áfát fizetni a SumUp jutaléka után az az, hogy a számlán szerepel egy olyan sor, hogy „Pénzforgalmi intézményként a díjaink adómentesek.” Ebből következik, hogy ez a szolgáltatás megfelel az ÁFA tv. 86. § (1) bekezdése szerinti tárgyi adómentes szolgáltatásnak összhangban a közös hozzáadottértékadó-rendszerről szóló 2006/112/EK irányelvvel (Héa-irányelv). Viszont a ’65-ös ÁFA bevallás 17. sorában mindenképpen fel kell tüntetni az adóalapot, azaz a más tagállami adóalanytól igénybe vett, az Áfa-törvény 37. § (1) bekezdése alá tartozó, de Magyarországon adómentesnek minősülő szolgáltatás ellenértékét (‘A60-as összesítő nyilatkozat ez esetben nem kell). Ezért is fontos, hogy ne felejtsd el könyvelődnek odaadni minden hónapban ezeket a számlákat is a többivel együtt! 😉

Ha szeretnél többet tudni úgy a befogadható számlákról mint arról, hogy hogyan kell helyesen kiállítanod magyar kisvállalkozóként a saját számláidat, akkor ez a tanfolyam pont Neked szól!

————————————————————————————————————————-

A fenti információ megjelenésének időpontja 2019.09.07., ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A bejegyzés 2021.06.20-án frissült.

A blogbejegyzés tartalma semmiképpen sem minősül adótanácsadásnak, az kizárólag segítséget nyújt számodra abban, hogy kiigazodj a felmerülő kérdésekben. Ha a saját vállalkozásodra vonatkozó egyedi kérdésed merülne fel, akkor érdemes eljönnöd hozzám egy konzultációra.