07 Sze

SumUp számlák

Nem titok, hogy egyre több vállalkozó használja bankkártya elfogadásra SumUp-ot, viszont a kapott számlával már kevésbé törődnek. Ezért aztán súlyos árat fizetnek, ami pedig elkerülhető lenne, ha még szerződéskötés előtt megfelelően tájékozódnának.

Maga a készülék egyébként nagyon ízléses és könnyen kezelhető. Van neki egy egyszeri díja (ezen a linken keresztül kedvezményesen juthatsz hozzá), utána pedig a tranzakciók után jutalékot számít fel a rendszer. Ezeket már automatikusan levonja, amikor beutalja a kapott összegeket nekünk. De nézzük milyen számlát is kapunk ettől a szolgáltatótól:

SumUp

Ahogy láthatod a kiemelt részekből, a SumUp is egy közösségi (konkrétan londoni) szolgáltató, aki egyelőre még közösségi szolgáltatásnyújtásról állítja ki számláját (pont úgy mint a Facebook, Google, AirBnb, Booking, Etsy stb.), 2021.01.01-től pedig harmadik országból igénybevett import szolgáltatás lesz.

Hogy mit is jelent ez pontosan?

Nem mást mint, hogy 0 áfával számláz, ami nem azt jelenti, hogy ez egy áfamentes ügylet, hanem fordított áfás, azaz a vevőnek kell a saját országában rendeznie az áfát. Tehát nekünk itthon következő hó 20-ig a ’65-ös bevallásba be kell vallani a 27%-nyi áfát fizetendőként (és ha áfásak vagyunk, akkor betehetjük levonhatóként is), valamint még ‘A60-as közösségi összesítő nyilatkozatot is kell róla adnunk. (A közösségi számlázás szabályairól itt olvashatsz bővebben.)

Természetesen nehogy elfelejtsd könyvelődnek odaadni minden hónapban ezeket a számlákat is a többivel együtt! 😉

Igaz, hogy a számlán szerepel egy olyan sor is, hogy “Pénzforgalmi intézményként a díjaink adómentesek.” Ebből gondolhatnánk, hogy akkor ez a szolgáltatás is megfelel az ÁFA tv. 86. § (1) bekezdése szerinti tárgyi adómentes szolgáltatásnak, és nincs vele dolgunk a továbbiakban. Viszont az óvatosság elve alapján körültekintően kell eljárnunk, hiszen az Európai Bíróság a pénzügyi szolgáltatások tárgyi adómentességét más mentességekhez hasonlóan szűkítő értelmezésben kezeli. Főszabályként minden ügylet adókötelesnek minősül és csak azok válnak tárgyi adómentessé, amelyek a rendkívül összetett szempontrendszer minden elemének megfelelnek. Ennek a szempontrendszernek az ismertetésébe most nem folynék bele, de van néhány jogeset (pl. AXA UK plc (C-175/09) ügy), ami segíthet számunkra is eldönteni egy-egy számla áfabeli megítélését.

Ha szeretnél többet tudni úgy a befogadható számlákról mint arról, hogy hogyan kell helyesen kiállítanod magyar kisvállalkozóként a saját számláidat, akkor ez a tanfolyam pont Neked szól!

————————————————————————————————————————-

A fenti információ megjelenésének időpontja 2019.09.07., ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A bejegyzés 2020.06.28-án frissült.