Skip to content

SZJA-s változások?

  • írta

Ebben a bejegyzésemben összefoglalom kicsit a személyi jövedelemadóban történt idei változásokat.

A legnagyobb meglepetést és legtöbb reakciót kiváltó változás az SZJA terén talán az első házasok kedvezménye volt idénre. Ennek lényege, hogy legalább az egyik fél az első házasságát kösse 2014.12.31-ét követően, és havonta 5.000 Ft-ot (vagyis egy „fél gyereknyit”) kaphatnak közösen (vagy egyik fél kéri nyilatkozatában, vagy meg is oszthatják ezt) a házasságkötést követő hónaptól kezdődően egészen 24 hónapon keresztül. Mivel ez a kedvezmény nincs korhatárhoz kötve, így egészen „extrém” helyzeteket is feltételezhetünk, valamint akár évek óta élettársak is igénybe vehetik ha most kötnek házasságot, és még a közös gyermek sem akadály. Sőt, ebben az esetben még duplán jól is járnak, mert a már meglévő családi kedvezmény nem veszik el, hanem még pluszban kaphatják ezt a kedvezményt is mellé. Viszont az első házasok kedvezménye megszűnik ha letelik a 24 hónap, vagy a felek elválnak, illetve ha megszületik a közös gyermek. Ezen esetekben le is kell ezt mondani a munkáltatónál, nehogy véletlenül túlvonás, jogosulatlan igénybevétel történjen.

Első házasok kedvezménye

Legtöbbünk nagy izgalommal várta a két gyermekesek családi kedvezményének emelését. A rossz hír, hogy ebből idén még semmit sem érezhetünk, majd csak 2016-tól. Elvileg jövő évtől 2019-ig fokozatosan fogják emelni évente 5.000 Ft-tal, és akkorra így a jelenlegi havi 20.000 Ft adókedvezmény a duplája lesz. Persze addig még sok víz lefolyik a Dunán. Szokták mondani… Változás viszont, hogy a nevelőszülő házastársa már nem csak év végén érvényesítheti a kedvezményt, hanem megoszthatják év közben is (az ilyen esetekben eddig erre nem volt lehetőség). Változott még az is, hogy munkabéren kívül egyéb rendszeres kifizetéseknél is lehet érvényesíteni a családi kedvezményt.

Fontos változás az is, hogy ezentúl a családi adókedvezmény igénybevételének feltétele, hogy a gyermeknek legyen adóazonosító jele! Tehát akinek a gyermeke pont abban az időszakban született, amikor még nem képezték meg automatikusan ezt, az ballagjon be sürgősen egy NAV kirendeltségre és kérje azt meg minél előbb. Valamint azt is tudjuk, hogy a baba megszületése után is elég sokat kell várni az adókártyára, így biztos ami biztos alapon nem árt inkább kikérni az igazolást a NAV-tól személyesen minél előbb egy újszülött esetében is.

Ha SZJA bevallással kapcsolatos kérdéseid merültek fel, akkor itt biztosan találsz megoldást.

————————————————————————————————————————-

A fenti információ megjelenésének időpontja 2015.02.22., ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A bejegyzés azóta nem frissült.

A blogbejegyzés tartalma semmiképpen sem minősül adótanácsadásnak, az kizárólag segítséget nyújt számodra abban, hogy kiigazodj a felmerülő kérdésekben. Ha a saját vállalkozásodra vonatkozó egyedi kérdésed merülne fel, akkor érdemes eljönnöd hozzám egy konzultációra.