Skip to content

Új települési adók?

  • írta

Biztosan hallottál már róla, hogy az önkormányzatok szabad kezet kaptak abban, hogy önállóan döntsenek új adók bevezetéséről.

Ennek lényege az, hogy praktikusan bármire kivethetnek a települések adót, amit más törvény nem tilt. Valamint ezen új települési adók nem terhelhetnek olyan adótárgyat, amelyre törvényben meghatározott – így akár központi, akár helyi – közteher vonatkozik, illetve nem lehet alanya szervezet vagy vállalkozás, csakis magánszemély.

Én sose voltam jó történelemből, de ez erősen emlékeztet bizonyos középkori rendeletekre. Téged nem? Gondolok itt például a kapuadóra és a füstadóra?

            Purbach (Feketeváros)
Purbach (Feketeváros)

A kapuadót a XIV. sz.-ban Károly Róbert vezette be a jobbágyok adóztatása céljából. Eleinte évenként 18 dénárban határozták meg a mértékét egy portára vonatkozóan. Lényege az volt, hogy ha egy kapun át tudott menni egy szénával jól megrakott szekér, és meg is tudott fordulni, akkor fizetni kellett. Ezt úgy játszották ki, hogy több család építkezett egy telekre, és csak egy kapujuk volt. Mátyás király e miatt a kapuadó helyett bevezette a füstadót, amit kéményenként kellett fizetni. Így minden családtól be tudták szedni az adót, hisz kéménye minden háznak volt.

Mindenesetre nagyon kíváncsi leszek, hogy a települések hogyan, mi módon fognak élni ezzel a lehetőségükkel.

————————————————————————————————————————-

A fenti információ megjelenésének időpontja 2015.01.11., ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A bejegyzés azóta nem frissült.

A blogbejegyzés tartalma semmiképpen sem minősül adótanácsadásnak, az kizárólag segítséget nyújt számodra abban, hogy kiigazodj a felmerülő kérdésekben. Ha a saját vállalkozásodra vonatkozó egyedi kérdésed merülne fel, akkor érdemes eljönnöd hozzám egy konzultációra.