Skip to content

Etsy számlák rejtélye

  • írta

Sok olyan kézművessel találkozom, akik jelen vannak az Etsy-n, de eddig csak egyetlen olyan volt, aki tudta, hogyan jár el helyesen az Etsy-től kapott számlával. Ezért most erről szeretném megosztani az igazságot, és szétoszlatni a tévhiteket.

Szóval végre sikerült az Etsy rendszeréből kapnom egy számlát, amin a felület a saját jutalékát számlázza le hó végén. Nem volt egyszerű, mert kicsit el van rejtve a felületen, de azért megtalálható és letölthető. Így néz ki:

Etsy számla

Kitöröltem belőle az ügyfél adatait a bal felső sarokban, csak a közösségi adószámának az elejét hagytam bent, hogy látszódjon, ő megadta azt a rendszernek. Ennek megfelelően, az Etsy teljesen szabályosan jár el, amikor az írországi leányvállalatán keresztül közösségi számlát küld neki, azaz 0% VAT-ot (áfát) számol fel. Ez nem azt jelenti, hogy áfa mentes az ügylet, hanem hogy az áfát a vevőnek kell megfizetnie a saját országában!!! Tehát ebben az esetben itthon a 65-ös bevallásba be kell vallani az ilyen ügyletek áfáját fizetendőként (és ha áfásak vagyunk, akkor betehetjük levonhatóként is), valamint még A60-as közösségi összesítő nyilatkozatot is kell róla adnunk következő hó 20-ig.

közösségi értékesítés

Etsy adatai

Viszont a kézművesek többsége nem áfás, hanem alanyi mentes vállalkozásban végzi a tevékenységét. Nekik bizony ez problémát okoz, ugyanis rendkívüli havi áfa bevallást kell adniuk minden olyan hónapról, amikor ilyen számlát befogadtak. Nem tudom, hogy lehetséges-e náluk közösségi adószám nélkül regisztrálni, és magánszemélyként igénybe venni a szolgáltatásukat, de egy próbát megér és talán érdemes velük felvenni a kapcsolatot ha rájössz, hogy számodra ez az adminisztráció és áfa fizetés kedvezőtlen. Viszont arra figyelj, hogy akkor már nem is számolhatod el költségként a vállalkozásodban!

A közösségi számlázás szabályairól ebben a blogbejegyzésemben olvashatsz, az alanyi mentesek speciális esetéről pedig külön itt.

Ha pedig te jelen vagy és hirdetsz Facebook-on is, akkor érdemes átnézned ezt a bejegyzésemet is, hiszen ők is Írországból számláznak, és ugyanez a szitu a számláikkal.

TIPP: Gyorsan nézd meg, hogy neked milyen számlát állít ki az Etsy (és a persze a Facebook, ha az is érint), és döntsd el, hogy szeretnél-e rá még itthon áfát fizetni, vagy inkább nem számolod el vállalkozásodban! Hogy hol találod az Etsy fiókodban a számládat, ahhoz itt adok útmutatót.

Időközben kaptam egy számlát, amin az Etsy felszámítja az áfát, azaz itt az ügyfél nem adta meg a közösségi adószámát. Ha e mellett a megoldás mellett döntesz te is, akkor így fog kinézni a számla:

Etsy számla

Ha szeretnél többet tudni úgy a befogadható számlákról mint arról, hogy hogyan kell helyesen kiállítanod magyar kisvállalkozóként a saját számláidat, akkor ez a tanfolyam pont Neked szól!

—————————————————————————————————-———————————

A fenti információ megjelenésének időpontja 2017.04.30., ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A bejegyzés azóta nem frissült.

A blogbejegyzés tartalma semmiképpen sem minősül adótanácsadásnak, az kizárólag segítséget nyújt számodra abban, hogy kiigazodj a felmerülő kérdésekben. Ha a saját vállalkozásodra vonatkozó egyedi kérdésed merülne fel, akkor érdemes eljönnöd hozzám egy konzultációra.