Skip to content

5 butaság a katáról, ami a neten terjeng

  • írta

Hihetetlen butaságok tudnak a neten terjengeni a katáról különböző cikkekben. Ezekből gyűjtöttem most csokorba egy párat, amit természetesen cáfolattal együtt olvashatsz.

5 butaság a katáról

1. „Nem választhatja a katát az, aki ingatlant ad bérbe vagy üzemeltet hosszú távra. Tehát az airbnb-zés (rövid távú bérbeadás) nem zárja ki a katát, az azonban már igen, ha valaki hosszabb távra adja ki például a saját tulajdonában levő lakását.”

Ez ilyen formában nem igaz. Ugyanis magánszemélyként továbbra is végezhető az ingatlan bérbeadás, csak a katás egyéni vállalkozásunkba vagy katás betéti társaságunkba nem vehetjük fel ezt a tevékenységet, és onnan nem adhatunk bérbe. Viszont van több csavar is, amire figyelni kell! Például ha egyéni vállalkozó vagy és mellette bérbeadnál, akkor mindenképpen be kell jelentkezned adószámos magánszemélynek erre a tevékenységre (‘T101E jelű nyomtatványon). Ilyenkor természetesen nem kapsz új adószámot, hanem a meglévő marad, és azt kell használnod erre a tevékenységre is. A NAV-os törzsadatban pedig megjelenik, hogy ezt önálló és nem vállalkozói tevékenységként végzed. Illetve ha alanyi mentes vállalkozó vagy, akkor bizony a 12  milliós alanyi mentes keretedbe a bérbeadásból származó bevételed is beleszámít. Erről bővebben beszéltem ebben a videómban 15:08-tól: https://szampatikus.hu/12-millio-nem-egyenlo-12-millioval/ És hogy miért is kötelező az adószám ebben az esetben? Megtudod ennek a régebbi blogbejegyzésemnek az utolsó bekezdéséből, amit az ingatlan bérbeadásról írtam: https://szampatikus.hu/ingatlan-berbeadas/

2. „Ha táppénzben részesül (kata alapján) egy adózó, nem szükséges a szüneteltetést bejelenteni, a táppénz idején nem kell befizetni a tételes adót, ha nem állít ki számlát. Ennél is kedvezőbb helyzetben vannak a kisgyereket nevelők: a nekik járó csed, gyed, gyes vagy gyet mellett akkor sem kell megfizetniük a tételes adót, ha bevételük keletkezik.”

Ez a két mondat több pontatlanságot is tartalmaz. Az egyik, hogy szünetelni sosem szabad betegség vagy gyermekvállalás okán, ugyanis akkor rögtön biztosítási jogviszony nélkül maradunk, ami ezen ellátások elbírálásánál az első pont, és ez azt eredményezné, hogy nem leszünk jogosultak rájuk. Viszont ha a táppénz vagy CSED, GYED, GYES, GYET stb. 30 napnál tovább fennáll, akkor jogosultak vagyunk KATA mentesítést kérni utólag következő hó 12-ig (szintén a ’T101E nyomtatványon). Bővebben ennek szabályait megtalálod ebben a videómban: https://szampatikus.hu/kata-aloli-mentesules-szulesi-alatt/ Valószínűleg egyébként a cikk írója is erre a mentesülésre gondolhatott a második mondatban. Viszont tudnod kell, hogyha ilyenkor valakinek van bevétele, akkor szerintem butaság lenne év végén a keret feletti 40%-os százalékos katával leadózni azt. Hiszen annyi hónappal csökken az éves keretünk, ahányszor nem fizetünk katát egy évben. Gondoljunk csak bele mi van egy teljes olyan évvel, amikor babázunk… Tehát a jó tanácsom, hogyha van bevételed ezen ellátások alatt, akkor igenis fizesd meg azokra a hónapokra a katát!

 

3. „Az ellátási alap összege 2020 júliusától az 50 ezres adó esetében 107 ezer forint, a 75 ezresnél már 170 ezer.”

Borzasztó, hogy valaki ír egy cikket, és még ezt a pontatlanságot is képes benne hagyni, hogy 107e Ft, ugyanis 102e Ft 2020. júliusától az 50e Ft katát fizetők ellátási alapja. És ideteszem a törvényi hivatkozást is, ha valaki keresné: 2012. évi CXLVII. törvény 10. § (1)

 

4. „Ez alól kivétel, ha a vevő külföldi, ilyenkor a katás adózónak kell megfizetnie a 40 százalékos adót.”

Ez így van, viszont a katás nem a teljes 3 millió forinti feletti bevételére fizeti a 40%-os százalákos katát, hanem a bevétel 71,42%-ára számolja ki a 40%-ot. Ez igazából 28,58%-os adóterhelést jelent a megkapott bevételből.

5. „A katások iparűzési adóban csak évi 50.000 Ft-ot kell, hogy fizessenek az önkormányzatnak.”

Teljesen félrelvezető, hogy bizonyos médiák ezt évekig így kommunikálták, és még ma is képesek leírni egy-egy cikkben. Ugyanis ez a katások számára csak egy választási lehetőség, és nagyon fontos, hogy nem kötelező! A katások is ugyanúgy elszámolhatnak a főszabály szerint is (árbevétel – anyagjellegű költségek), vagy ha 8 millió Ft alatt van az árbevételük, akkor a 80%-os szabállyal is. Ráadásul ha már több önkormányzathoz tartozik valaki (van a székhelyén kívül másik településen telephelye is), akkor az évi 50e Ft többszöröződik. Szóval mindenképpen érdemes számolgatni, hogy kinek mi is éri meg katásként. Ehhez ad segítséget ez a blogbejegyzésem, ami az összes IPA elszámolási módszert bemutatja: https://szampatikus.hu/iparuzesi-ado-szamitas/

Ha pedig katásként te is szeretnél nyugodtan aludni, akkor erre az oktatóanyagra van szükséged: http://go.szampatikus.hu/kata-tanfolyam

—————————————————————————————————

A fenti információ megjelenésének időpontja 2021.08.29., ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A bejegyzés azóta nem frissült.

A blogbejegyzés tartalma semmiképpen sem minősül adótanácsadásnak, az kizárólag segítséget nyújt számodra abban, hogy kiigazodj a felmerülő kérdésekben. Ha a saját vállalkozásodra vonatkozó egyedi kérdésed merülne fel, akkor érdemes eljönnöd hozzám egy konzultációra.

Azt hittem, rendbe akarod tenni a katás vállalkozásod adminisztrációját.
Most mégsem?

Ez is egy döntés… de biztosan vállalod a következményét:
egy NAV ellenőrzés alkalmával indokolatlan kockázatnak és idegeskedésnek teszed ki magad?
Vagy mégsem?

Egy pipálható ellenőrző listával tudok neked segíteni.

Bővebb információt szeretnék a cheklistáról!