01 nov

Etsy-től származó bevétel

Mostanában egyre több olyan vállalkozóval hoz össze a sors, akik az Etsy-n keresztül árulnak fizikai és digitális termékeket. Ezért úgy döntöttem, hogy összefoglalom, mely esetben hogyan kell helyesen számlázni.

Először is azt tudnia kell mindenkinek, hogy az Etsy mindkét esetben direktben begyűjti a vevőktől a pénzt, amit utána az eladónak időközönként továbbutal az ő jutalékával csökkentett összegben. Arról, hogy az Etsy jutaléka egy közösségi szolgáltatásigénybevétel, ebben a blogbejegyzésemben írtam még régebben, illetve ezek letöltését is bemutattam képernyőfotókkal itt.

bevétel Etsy-ről

De akkor vágjunk is bele a másik oldal, azaz a bevétel számlázásának szabályaiba!

Kezdjük az egyszerűbbel! Amennyiben fizikai termékeket értékesítünk, akkor direktben a vásárló nevére és címére szóló számlát kell kiállítanunk az adott termékről. Áfa kulcsnál pedig a főszabály az, hogyha magánszemély a vásárló, akkor mindenki a saját áfa szabályai szerinti kulcsot írja rá (pl. áfások 27%-ot, alanyi mentesek AAM-et), akár belföldi, akár külföldi magánszemélyről van szó. Amennyiben tudjuk bizonyítani, hogy az áru átlépte a magyar határt, akkor kiadható “áfa területi hatályán kívüli” számla, ami nem tartalmaz áfát. De ehhez mindenképpen rendelkeznünk kell megfelelő dokumentummal. Illetve itt jegyezném meg, hogyha egy vállalkozás vásárol tőlünk az Etsy-n keresztül – ami igen ritka jelentség, de lehetséges – akkor közösségi termékértékesítés szabályai szerint kell eljárnunk, amiről bővebben itt olvashatsz.

Digitális termékek esetén viszont az Etsy tartalomszolgáltatónak minősül, amiről van a NAV honlapján egy tájékoztatás is, amelyet itt érsz el. Lényeg, hogy e miatt az ilyen eladások esetében nem direktben a magánszemély vevőknek számlázunk, hanem az Etsy-nek, mégpedig az írországi közösségi adószámára, azaz közösségi szolgáltatásnyújtás történik. Ehhez természetesen mindenképpen rendelkeznünk kell nekünk is közösségi adószámmal, és akár alanyi mentesek vagyunk, akár áfások, az előzőekben már emlegetett közösségi értékesítés történik, amikor is EU-s adókulccsal készítjük a számlát. Ez ilyenkor nem egy áfamentes ügylet, hanem fordított áfás, azaz a vevőnek kell rendeznie a saját országában a saját szabályai szerint majd azt. Fontos tudnivaló még ezzel kapcsolatban, hogy ezeket a bevételeinket utána az adott hónapra vonatkozóan a ’65-ös áfa bevallásban és ‘A60-as közösségi összesítő nyilatkozatban is fel kell tüntetnünk, természetesen a megfelelő árfolyamon forintosítva.

Ha szeretnél többet tudni arról, hogy hogyan kell helyesen kiállítanod magyar kisvállalkozóként a saját számláidat, vagy hogy milyen árfolyamokkal is kell számolnunk, akkor ez a tanfolyam pont Neked szól!

—————————————————————————————————-———————————

A fenti információ megjelenésének időpontja 2020.11.01., ezért előfordulhat, hogy a jogi háttér megváltozása miatt már nem időszerű, vagy téves. A bejegyzés azóta nem frissült.